Затягат мерките в Лос Анджелис

Затягат мерките в Лос Анджелис

Департаментът по обществено здраве на окръг Лос Анджелис призова жителите да останат вкъщи, тъй като вирусът продължава да се разпространява бързо.

Окръг Лос Анджелис, където вирусът се разпространява бързо, призовава гражданите да си останат по домовете

По време на Черния петък хората се струпаха около Уолмарт в Пико Ривера, Калифорния, източно от Лос Анджелис, тъй като окръг Лос Анджелис обяви по-строги ограничения.

Департаментът по обществено здраве на окръг Лос Анджелис призова жителите да останат вкъщи, тъй като вирусът продължава да се разпространява бързо. Наложиха забрана на събиранията както на обществени места, така и в домовете им, ако хората са членове на различни домакинства.

Ограниченията, наложени в петък, не бяха неочаквани. Служителите на окръг Лос Анджелис постепенно затягат здравните ограничения, макар и все още да не са на ниво изолация, като наложената в началото на пандемията.

Имало е определен праг за налагане на ограниченията - средно 4500 ежедневно новозаразени.

Този праг е преминат по-рано от очакваното: актуалната средна стойност на новозаболели, съобщена в петък, е 4751. Близо 400 000 души в окръга са били заразени с вируса, повече отколкото в голяма част от щатите.
 

Директивата позволява църковни служби и протести, като отбелязва, че и двете са защитени от конституцията права. Тя определя максимални нива на заетост за различни бизнеси, включително несъществени търговски обекти на дребно, библиотеки и развлекателни дейности, и оставя в сила забрана в цялата страна за хранене в ресторанти и барове, тъй като клиентите не могат да носят маски за лице, докато ядат или пият.

Услугите за доставка и доставка на заведения за хранене обаче все още ще бъдат разрешени.

Директивата е по-малко строга. Заповедта на Гавин Нюсъм през март затвори училища и повечето предприятия и ограничи общественото движение с изключения за основни работници или основни дейности - разпространение на хранителни стоки и лекарства.

Тъй като новите случаи на COVID-19 остават на тревожни нива и броят на хоспитализираните хора продължава да нараства, ще бъде издадена временна заповед за окръг Лос Анджелис, която ще изисква допълнителни мерки за безопасност в различните сектори.

„Знаем, че искаме много от толкова хора, които се жертват месеци наред“, каза Барбара Ферер, директор по общественото здравеопазване. 

„Координираните действия в момента са от съществено значение, ако искаме да спрем заразата."

Временната заповед ще влезе в сила в понеделник и ще остане в сила до 20 декември.

Фирмите, на които е позволено да останат отворени, трябва да задължат служителите си да носят маски за лице и да поддържат разстояние най-малко 2 метра.

Според директивата училищата и дневните лагери могат да останат отворени. Дневните лагери, както и средните и началните училища трябва да се затворят за две седмици, ако са огнище на заразата, което окръгът определя като три или повече случая в продължение на 14 дни.

Миналата седмица в Калифорния обявиха вечерен час, забраняващ на почти всички жители на щата да напускат домовете си, за да вършат несъществена работа или да се събират от 22,00 ч. до 5 ч. сутринта.

Новата заповед беше определена като по-ограничена от пролетната заповед на губернатора. Тя има давност засега и се прилага само за така наречените окръзи от лилаво ниво, които са под най-строгите ограничения на държавата в нейния план за отваряне. 

„Бием аларма - каза Гавин Нюзъм, когато заповедта беше издадена. - Изключително важно е да действаме за намаляване на предаването на вируса и забавяне на хоспитализациите, преди броят на смъртните случаи да скочи. Правили сме го и преди и трябва да го направим отново."

В неделя окръгът издаде заповеди за затварянето на повечето ресторанти, започвайки от сряда, ограничавайки възможностите им за работа само до услуги за доставка и предизвиквайки негативна реакция сред собствениците на ресторанти, чийто бизнес е засегнат.

В окръг Лос Анджелис се намират някои от най-гъсто населените квартали в страната, много от които имат работници, които не могат да вършат своята работа хоумофис, според Асошиейтед прес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: