Остров Мавриций – феерия от цветове и преживявания

Остров Мавриций – феерия от цветове и преживявания Снимка: pixabay

Сякаш излязъл от приказките, остров Мавриций разкрива богатството на една смесена култура, в която можете да откриете от всичко по малко.

Островът е като калейдоскоп, в който една след друга се редуват на пръв поглед несъвместими гледки и усещания. Хотелите с техните удобства са навсякъде, но същевременно се предлагат безброй варианти за любителите на спорта и дейностите на открито, желаещи да проучат дивите каньони. Луксозните бутици по крайбрежието никнат като гъби, но също толкова многобройни са сергиите на дребните търговци на пресен сок от захарна тръстика, подправки и ананас. Елегантни жени на високи токчета се разминават с облечени в традиционното сари техни посестрими. Маврикийските рибари не се стесняват да хвърлят мрежите си пред самите 5-звездни хотели, а скромни ламаринени колиби могат да се видят редом с великолепни къщи от колониалната епоха. Действително удивителната комбинация от креолски, френски, китайски и индийски традиции в съчетание с мечтания климат и морските удоволствия правят този остров с площ от 2000 кв. км неустоимо притегателен.

 

За да оцените истински това уникално историческо наследство, е препоръчително да посетите столицата на Мавриций, Порт Луис, с отличния пътеводител на My Moris, написан съвместно от белгийския антрополог Мая и историка и социолог от Мавриций Шакти през 2015 г. Пътеводителят ще ви преведе през пазарите и задните дворчета на това бързо променящо се пристанище, основано от френския адмирал Бертран Франсоа Мае дьо ла Бурдоне през далечната 1736 г. 

 

Когато се насладите на огромната тюркоазена лагуна и кокосовите палми, може би ще поискате да откриете и други, скрити, островни съкровища. Едно такова изумително място в сърцето на дивата природа, до което се достига с джип, е Otentic Mountain Experience в източната част на острова, само на 3 км от океанския бряг. Тук се предлагат еко палатки с много удобства, а храна може да ви бъде доставена от близката пермакултурна ферма.

Pixabay

 

Западното крайбрежие на острова е известно с емблематичния си скалист връх Льо Морн, обявен за част от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук е раят за сърфистите, водолазите, кайтсърфърите и любителите на риболова. Температурата на водата е около 25 °C и можете да прекарате часове наред в гмуркане, за да се любувате на подводната флора и фауна.

 

Планинската част на острова предлага живописни маршрути из маврикийските гори. Със своите 6574 хектара Националният парк Блак Рийвър Горджес, например, е интересно предложение, което не бива да се пропуска. Има толкова неща за разглеждане: множество водопади, екзотични растителни видове, прекрасни панорамни гледки към околните острови, огромни колониални резиденции и стари ловни имения като долината на Фърни или ботаническата градина Памплемус. Мавриций е красив като пощенска картичка и предлага наистина незабравими преживявания.

Pixabay

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: