Хиляди детски обувки на площад в Лондон

Хиляди детски обувки на площад в Лондон Снимка: euronews.com

Не можем да се върнем към начина, по който бяха нещата преди кризата.

Групата за климатичен активизъм, Extiction Rebelion, постави 2000 чифта детски обувки на лондонския площад Trafalgar тази седмица като призив към правителството.   

След като Обединеното кралство започна да облекчава мерките на карантината, участниците в дебата за климата на планетата излязоха отново, за да се борят за справедливост в мерките за опазване на околната среда. Организаторите (XR) призовават лидерите на страната да продължат да действат срещу климатичната криза, така че децата да не бъдат оставени да поемат тежестта в бъдеще.  

Детските обувки бяха дарени от съседи и учители в Лондон. Те бяха подредени равномерно в редици върху площада като форма на протест срещу управляващите, които подпомагат финансово индустриите, произвеждащи въглеродни отпадъци. Това определено „зачерква шансовете за спазване на обещанията по отношение на Парижкото споразумение за климата”, твърдят протестиращите.   

Защо детски обувки? 

 Идеята за разпръскване на детски обувки по площада е била вдъхновена от родители и учители, които са изразили дълбоко притеснение относно това, което бъдещето предлага на децата им, сподели говорител на XR   

„Реакцията срещу коронавируса ни показа, че е възможно да направим големи промени, за да защитим хората, ако политическата воля е налице”, каза Алана, един от младите активисти на движението. „Същото ниво на реакция трябва да бъде приложено и сега към спешната екологична ситуация”, допълни тя. В противен случай ще продължим да „прехвърляме отговорността на децата и младите хора и на поколенията, които са най-уязвими към климатичната криза“.   

Силните изображения бързо се разпространяват в международен план: „успяхме да достигнем до много хора по света с този апел", твърди Алана. Защото: „Не можем да се върнем към начина, по който бяха нещата преди кризата. Сега трябва да направим необходимите промени, за да защитим хората и планетата."   

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: