Незаконно ли е избиването на норки в Дания

Незаконно ли е избиването на норки в Дания Снимка: pixabay.com

С Рени Димитрова, социален работник в Дания, разговаря Минка Параскевова

Г-жо Димитрова, последните няколко седмици световните медии пламнаха с новината за заразени с Covid-19 норки в Дания. Защо се наложи избиването на норки там? 
Още през юни 2020 датските власти откриват заразени с Covid-19 норки във ферми в Северен Юланд. Стига се до решение за унищожаване на заразените животни от съображения за сигурност и предотвратяване разпространението на вируса.  Фермерите започват да убиват заразените норки в собствените си ферми. 

В последствие се установява разпространение на заразата, защото вирусът се предава от норки на хора и обратно. Нараства броят на заразените ферми с норки в Северен и Западен Юланд. Още тогава сред населението на Северен Юланд са открити хора заразени с мутирал Covid-19. 

Датският държавен вирусологичен институт открива, че Covid вирусът при норките започва да мутира в 5 вида вируси, които имат разлики в ДНК веригите и спайк протеините на повърхността си, които взаимодействат с антителата на заразения организъм. 

Става ясно че петата мутация на корона вируса е особено опасна, тъй като съществено се различава от първоначалния коронавирус и не се повлиява от антителата на хора преболедували Covid. Създадената до момента ваксина също не работи при мутиралия вирус. Учените се опасяват, че мутациите могат да продължат да се развиват и така да се появи 6-тa , 7-ма и дори 8-ма мутация на корона вируса, а това е реална опасност от нова, паралелна Covid епидемия, която застрашава общественото здраве.  


Кога бе издадена тази заповед и защо се вдига толкова много шум около това?  
На 7 юли тази година датското правителство, заедно с министъра на околната среда и храните Могенс Йенсен, сменя стратегията си за унищожаване на заразените норки и нарежда спиране на избиването. Налагат се повишени хигиенни мерки, дезинфекция и следене на нивото на заразяване в засегнатите ферми. Това решение се основава на липса на положителни тестове от 125 ферми за норки.

На 4 септември обаче Датският държавен вирусологичен институт открива, че мутирал вариант на корона вируса е започнал да се предава от норки на хора в Северен Юланд. Открити са и заразени хора на датския остров Борнхолм и в Хърватия. 

Следва изготвяне на оценка на риска от разпространение на новия мутирал корона вирус от специалисти в Копенхагенския университет. В техният доклад се твърди, че мутиралият корона вирус не може да породи стаден имунитет, а известните досега ваксини ще бъдат безполезни и няма да имат ефект. 

Смята се, че мутиралият корона вирус може да създаде нова вълна от заразяване между хората. Учените твърдят още, че заради мутиралия вирус, е по-опасно да се работи във ферма за норки, отколкото на първа линия в здравеопазването. 

На 1 октомври датското правителство отново сменя стратегията си и налага заповед за убиване на всички норки в страната (и заразени, и здрави), но без гласуван закон по въпроса. Сега министърът на земеделието и храните Могенс Йенсен предлага гласуване на закон, с който фермите да получат добри обезщетения и да се въведат нужните регулации.  
До нас достигнаха новини, че тази заповед е била отменена. Вярна ли е тази информация?
През лятото е имало смяна на стратегията на правителството, но след оценка на риска и направени изследвания от датския вирусологичен институт, заповедта за избиване се въвежда отново. 

Възникна обществена дискусия поради факта на бързото решение за избиване на всички норки без необходимия за това закон. Датската общественост смята че унищожаването на здравите животни би било незаконно, ако се извърши преди гласуването на закона. 

По данни от 10 ноември,  публикувани на страницата на Министерството на околна среда и храните, законът ще бъде готов на 18 ноември и ще включва и здрави  животни. В него ще се уточнят и обезщетенията за фермери, ветеринарни лекари и всички заети в индустрията, очаква че това ще бъде значителна сума от няколко милиарда датски крони.  


Какви са настроенията и реакциите на хората там по този въпрос?  
Разбира се, това не са лесни решения. Унищожават се ферми и бизнес за обработка на кожи за милиарди крони. В Копенхаген се намира и най-голямата в света аукционна къща за търговия с кожи, която също ще затвори врати до 2 години.  А в датския парламент все още се дебатира размера на обезщетенията за фермерите и заетите в индустрията лица. Има опасения и за браншове и фирми свързани с експорта и обработката на кожи, че те също ще претърпят огромни загуби.  

 

 Рени Димитрова

 

Очаквайте коментар от страна на природозащитниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: