Избиването на норки в Дания - препоръчително, а не задължително

Избиването на норки в Дания - препоръчително, а не задължително Снимка: https://pixabay.com/

Депутатите не подкрепиха избиването на милиони норки.

Датското правителство се отказа от приемането на законите за извънредни ситуации, които му позволяват да унищожи всички норки в страната
Миналата сряда датският премиер Мете Фредериксен заяви, че всички норки в страната ще бъдат унищожени поради опасенията, че мутация на COVID-19, предаваща се от норки към хора, може да застраши бъдещите ваксини.
Но опозиция срещу този ход се появява бързо. „Масовите съмнения дали тази мярка е правилно научно обоснована [се появиха] на бял свят сега - казва Якоб Елеман-Йенсен, лидерът на най-голямата опозиционна партия в Дания. - В същото време правителството отнема поминъка на голям брой хора, без всъщност да има законните права за това.“ 
Фредерик Уааге, професор по право в Университета на Южна Дания, заявява пред датския национален вестник Berlingske, че заповедта за избиване е „незаконна“. 


Важен факт е, че датската агенция за обществено здраве Statens Serum Institut (SSI) не е намерила доказателства за мутиралия щам повече от месец, докато редица датски и международни експерти поставят под въпрос дали мутацията е опасна. 
В Швеция 10 ферми за норки са идентифицирани като огнища на COVID-19. Няма официални данни за това колко ферми за норки има в Швеция, но Бени Андерсон, главен изпълнителен директор на шведската организация за защита на животните, Djurens Rätt, определя броя около 35–40. 


Андерсон не очаква затваряне в Швеция. „Това е главно защото продължаващият сезон на разплод означава, че повечето животни, различни от тези за разплод, вече са избити", казва той. Андерсон смята, че затварянето е най-сигурният вариант за запазването на общественото здраве и хуманното отношение към животните. „Това е малък сектор, лесно бихме могли да живеем без него, предвид риска от компрометиране на ваксината. Трябва да затворим фермите за норки и да изолираме всички животни. Болните животни не се лекуват, което е друг проблем за хуманното отношение към норките“, казва той. 


Съобщава се, че Полша и Финландия не откриват COVID-19 във фермите за норки, докато в Нидерландия отглеждането на норки ще приключи тази година. Съобщава се, че в Ирландия, малък играч в сектора на норките, тестовете в трите ферми в страната вече са започнали. 
В САЩ презентацията на центровете за контрол и превенция на заболяванията миналата седмица заявява, че в 11 ферми за норки са открити огнища на COVID-19. Най-новият списък на уебсайта на Службата за инспекция на здравето на животните и растенията на Министерството на земеделието на САЩ показва огнища във ферми за норки в Юта, Уисконсин и Мичиган. 


Американската ветеринарномедицинска асоциация заявява, че най-малко 8000 норки са починали от инфекция със Sars-CoV-2 във ферми в Юта. Съобщава се, че близо 3400 норки са починали от коронавирус във ферма за норки в Уисконсин и че инфекцията изглежда по-смъртоносна сред по-възрастните норки. В изявление на американската ветеринарна неправителствена организация „Хуманно общество" се казва, че очевидната бърза мутация на вируса при норките и липсата на изолиране е риск за общественото здраве и благосъстоянието. 
Според него резултатът е, че „норки, които вече са стресирани от неестествените условия на живот, изпитват тежък респираторен дистрес, преди да умрат“. 


Джоана Суабе, съветник по политиката на Humane Society International, се съгласява: „Ако норките в дадена ферма са заразени, страдащи от респираторни проблеми и не бъдат унищожени, тяхното благосъстояние също ще бъде сериозно компрометирано.“ 
Суабе казва, че непредприемането на мерки във ферми, където COVID-19 е открит при норките, означава продължаване на съществуването на „група от несъществени животни, които могат да представляват риск за общественото здраве“. 


Тя добавя: „COVID-19 може да мутира при норките, което така или иначе може да създаде вирус, който след това може потенциално да се върне при нас. Ами ако получим зоонозна болест, която засяга прасетата при следващата пандемия? Или пилета? Норките могат да бъде унищожени лесно, те са несъществени. Ще бъде значително по-трудно това да се направи с животни, предназначени за храна."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: