Швеция е развила стаден имунитет срещу COVID-19, твърдят експерти

Швеция е развила стаден имунитет срещу COVID-19, твърдят експерти Снимка: wikimedia.org

Водещи здравни експерти от Швеция твърдят, че скандинавската държава е успяла да овладее пандемията от коронавирус заради различния подход, който шведското правителство предприе за борба с инфекцията. Случаите в страната намаляват значително.

Швеция бе една от малкото държави по света, която не наложи пълна изолация на населението си и не въведе предпазните маски като задължителни.

Професорът по биометрия от Стокхолмския университет, Арне Йелофсон, поддържа тезата, че населението е развило форма на имунитет:

Стриктните правила не водят до положителни резултати, защото очевидно хората не ги спазват. Швеция се справя добре към момента с пандемията", заяви Йелофсон.

Разпространеното вярване, че защитните маски ще решат проблема и ще ви опазят от заразяване с коронавирус, е изключително наивно и опасно", смята Андерс Тегнел, епидемиолог, който участва в екипа, отговорен за борба с пандемията в Швеция.

Министър-председателят на Швеция, Стефан Льовен, също коментира различния подход на северната държава в борбата с коронавируса: „Да не затваряме училища и университети, както и това, че дадохме свобода на хората да решат дали искат да спазват социална дистанция или не, според мен бе правилният подход, с който успяхме както да не плашим излишно хората, така и да овладеем разпространението на вируса успешно."

Единствената по-сериозна мярка, която въведохме, е забраната за събиране на повече от 50 души на едно място."

В началото доста хора смятаха, че подходът ни е неправилен, но ето, че сега нещата са различни", завърши Льовен.

Данните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че Швеция има 37 заразени на 100 хил. души население. Това е по-нисък брой на носители на инфекцията в сравнение с Франция, където са 60 заразени на 100 хил. души, и Испания със 152,7 заразени на 100 хил. души.

Все още не е ясно кой подход е по-правилният в опитите да се ограничи разпространението на COVID-19.

Трябва да се отбележи също, че Швеция има 5810 смъртни случая от коронавирус, което показва, че различният подход е довел и до немалко поражения за населението.

Учените са единодушни, че ще отнеме още извество време, докато се определи коя държава е предприела правилните мерки.