Байдън държи на "Брекзит" със сделка

Байдън държи на "Брекзит" със сделка Снимка: pixabay.com

Ирландският министър-председател, Майкъл Мартин, заяви в четвъртък, че новоизбраният американски президент, Джо Байдън, желае Великобритания и ЕС да стигнат до търговско споразумение, за да може по този начин правителството на Борис Джонсън да успокои позицията си във външната политика на Великобритания. 

 

Победата на Джо Байдън, кандидатът на Демократическата партия в тазгодишните президентски избори на САЩ, промени позицията на страната относно Брекзит. Докато администрацията на Тръмп и самият настоящ американски президент подкрепяха Борис Джонсън в действията му да напусне ЕС, то Байдън, който бе вицепрезидент по време на втория мандат на Барак Обама, бе против излизането на Обединеното кралство от европейската общност.

 

Джо Байдън многократно подчерта привързаността си към своя ирландски произход и като допълнение ясно заяви, че всяко действие на Великобритания, което би довело до нарушаването на Белфасткото споразумение за мира в Северна Ирландия, ще доведе до пречка за сключване на двустранно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство.

 

Тези предупреждения от бъдещият американски президент идват на фона на противоречивото законодателство, което британското правителство предложи за приемане през септември тази година. Ако то бъде прието от двете камари на британския парламент, британските министри ще имат правомощията да променят едностранно договореностите в споразумението за напускане на ЕС от страна на Великобритания и по-специално става дума за протокола за Северна Ирландия, който е част от това споразумение. Това би могло да доведе до възобновяване на насилието в района на ирландската граница. 

 

Джо Байдън даде ясно да се разбере, че държи особено много на Белфасткото споразумение от 1998 г.“, заяви ирландският министър-председател.

По отношение на казуса „Брекзит“ е видно, че той подкрепя напускането на Великобритания да стане с търговско споразумение с ЕС.

По мое скромно мнение, британското правителство трябва да насочи именно там усилията си и да се договори с Европейския съюз.“, допълни Майкъл Мартин пред радио BBC, цитиран от Ройтерс. 

 

Говорител на Борис Джонсън заяви, че Великобритания „винаги е работила неуморно и в името на това да се сключи търговско споразумение, но то трябва да е в духа на идеята за спазване на суверенитета на страната.“

 

Обединеното кралство напусна официално Европейския съюз на 31-ви януари тази година, а до края на 2020-та двете страни са в преходен период, в който трябва да договорят споразумение, което да урежда търговските и икономическите отношения помежду им от 1 януари 2021 г. 

Времето за договаряне на сделка изтича. 15 ноември, който бе поставен като последен краен срок, наближава, а в позициите на Обединеното кралство и ЕС продължават да съществуват основни различия

 

Премиерът на Република Ирландия Майкъл Мартин, заяви още, че противоречивият законопроект на британското правителство допълнително усложнява отношенията между ЕС и Великобритания. 

 

Британският министър Майкъл Гоув заяви пред британския парламент, че главните преговарящи за Брекзит от страна на Великобритания и ЕС, съответно Дейвид Фрост и Мишел Барние, се опитват да намерят общи позиции по противоречивите теми в преговорите. 

 

Обединеното кралство вече няколко пъти демонстрира висока степен на гъвкавост и направи някои компромиси в преговорите. Важно е и ЕС да покаже същото, за да се стигне до споразумение.“, допълни Гоув.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: