СОС ще одобрява система за 400 велосипеда под наем

СОС ще одобрява система за 400 велосипеда под наем Снимка: pixabay.com

Целта е да се намали градският трафик.

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 12 ноември ще бъде разгледан доклад на кмета на София Йорданка Фандъкова за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади в столицата, които са част от публичната общинска собственост. 

Близо 400 велосипеда ще се дават под наем, а първите 30 минути ще са безплатни. След това цената за един час ще е равна на билета за градския транспорт - 1,60 лв. Според анализите това е достатъчно време за придвижване от една до друга точка на града. 
Системата ще бъде поддържана в продължение на осем години от Гражданско сдружение „София байкс", което спечели откритата процедура по избор на изпълнител. 

Целта е да се развиват средствата за алтернативното придвижване в града и намаляване на автомобилния трафик. С ползването велосипеди, тротинетки, електротранспорт и метро ще се намалят и вредните емисии, което ще доведе до подобряване на качеството на въздуха в София, посочват от СОС. 

В София вече е предлагана подобна услуга, но с електрически велосипеди, които се наемаха за разходка от Националния исторически музей. 
Бъдещата система ще се отнася за градските райони с конвенционални велосипеди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: