Международна седмица на науката и мира

Международна седмица на науката и мира Снимка: Drasler.ru

По какъв начин се отбелязва в страните и защо си струва да се участва в нея?

Международната седмица на науката и мира се отбелязва от 1986 г. по инициатива на Специалния политически комитет на Организацията на обединените нации (ООН). Одобрена е с резолюция A/RES/43/61 на Общото събрание на ООН от 6 декември 1988 г., в седмицата, която включва 11 ноември - годишнина от Компиенското примирие (1918 г.), сложило край на Първата световна война (1914-1918 г.).

 

ООН призовава всички да насърчават провеждането на лекции, кръгли маси, дискусии, семинари и други форуми в университетите, средните училища, образователните и научните институции. Взето е решение на тези мероприятия да се говори за научния и техническия прогрес и как той влияе върху сигурността в света. 

 

Такива срещи могат да се провеждат под формата на международни научни конференции, което също ще подобри климата на взаимоотношенията между учените от целия свят.

 

Седмица на установяване на сътрудничество между световните учени

 

Също така се препоръчва през тази седмица учените да си сътрудничат повече един с друг, дори да са отдалечени на хиляди километри. Даже самият факт, че ще се провеждат различни събития в университетите, ще даде своя принос в световната наука. Радостното е, че всяка година все повече и повече образователни институции се включват в този празник на науката. В бъдеще се очакват все повече участници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: