Главният признак на здравото и болното семейство

Главният признак на здравото и болното семейство

В психологически здравото семейство обсъждат своите задачи, цели, проблеми, решения. Говорят точно за това.

В психологически болното семейство се обсъждат проблемите на други хора. Обсъждат се други хора, като се наслаждават на детайлите от живота на някой друг. И винаги в  негативен план - със завист или осъждане.

 

Това е главният признак на здрав и изгнил семеен климат.


А психологически здрав човек израства в семейство, което изгражда живота си и знае как да решава проблемите. Има силни връзки с други хора. Уважава обществото, спазвайки неговите правила.

 

Или израства човек, който е  нездрав морално, завистлив психопат, който рано или късно губи всичко. Дори ако благодарение на природна интелигентност и способности той е постигнал нещо, ще загуби всичко така или иначе.

 

Защото той обсъжда и осъжда други хора и губи уважението на обществото - здраво общество, където подобно поведение не е добре дошло. Болното семейство отделя цялото си време и ресурси за обсъждане на другите.

 

Или токсична група, която така пропилява ресурсите си. Тези хора нямат време да решават собствените си проблеми; в групата не си вярват един на друг, предават се взаимо, издават тайните си на непознати. Това е слаба и токсична група, семейство. Където израстват предатели.

 

Главният признак на психологическото здраве на едно семейство е прост: колко време обсъждат своите проблеми? И колко време им отнема обсъждането на други хора и техния живот? И  гледат ли такъв вид предавания, четат ли такава преса?

 

Губещите пилеят живота и ресурсите си, за да обсъждат другите. Където и да отидат, те незабавно започват да говорят за другите. И  с непознати, разбира се.

Успешните хора обсъждат проблемите на своята група в самата група. И те не ровят в чуждото мръсно бельо. И не ровят в чужди боклуци.

Погледнете отблизо и помислете: това е верен признак. 

 

Стойте далеч от гнилите и болни групи, те са заразни и опасни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: