За втора поредна година стартира кампанията на МЗХГ „Супер фермер“

За втора поредна година стартира кампанията на МЗХГ „Супер фермер“ Снимка: МЗХГ

Инициативата е насочена към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство.


На 26 октомври 2020 г. Министерство на земеделието, храните и горите, в партньорство с Министерство на образованието и науката, стартира отново кампанията „Супер фермер“. Инициативата е продължение на миналогодишното издание. Насочена е към учениците от професионалните гимназии по селско стопанство и има за цел да подкрепи младите хора, които на този етап правят своя избор на професионално развитие, съобщават от министерството.  


Предвид епидемиологичната обстановка в страната, тази година кампанията ще се проведе само под формата на конкурс на тема: „Моето стопанство 2“. В него всеки ученик, обучаващ се по специалности от професионално направление „Растениевъдство и животновъдство“ от IX до XI клас, може да представи своята идея за стартиране на бизнес в областта на земеделието.

Проектите на участниците ще се оценяват от жури, а за победителите в конкурса са предвидени награди. Критериите, на които трябва да отговарят, са: избор на тема на идейния проект и формулиране на идеята; ясна и точна обосновка на идеята; внедряване и използване на иновации; използване и/или въвеждане на дейности и методи за опазване на околната среда или за хуманно отношение към животните; социален ефект - разкриване на работни места и интеграция на хора с увреждания.

През 2019г. по време на инициативата повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха 25 стопанства, за да да се срещнат с успели фермери и да се запознаят на практика със земеделския им бизнес. Срещите се проведоха на територията на цялата страна под формата на Дни на отворените врати. Идеите за развитие на стопанство на седем ученици бяха отличени.  

Крайният срок за подаване на заявления за участие е до 26 ноември. Повече информация за инициативата може да бъде намерена на страницата на земеделското министерство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: