Туризмът на Сейшелските острови с големи загуби заради пандемията

Туризмът на Сейшелските острови с големи загуби заради пандемията Снимка: Pixabay

Отрасълът, който е ключов за икономиката на архипелага в Индийския океан с население под 100 000 жители, е сериозно засегнат от кризата.

„Това е катастрофа“, смята Сибил Кардон, собственичка на хотел на Сейшелските острови, където пандемията от COVID-19 е намалила драстично броя на туристите, съобщава La Presse.

Според официалната статистика туризмът формира около 25% от БВП на страната и заедно с улова на риба тон е основният източник на приходи.

През 2019 г. райските плажове и тюркоазените води на Сейшелските острови са привлекли над 330 000 туристи, две трети от които са били европейци. През първите три тримесечия на 2020 г. обаче едва 75 000 са пристигналите в страната. В сравнение с първото тримесечие през второто и третото ситуацията се е влошила допълнително и броят на туристите е спаднал с близо 83% спрямо предходната година, според данни на Националното статистическо бюро на архипелага.

„След като полетите се възобновиха, се опитахме да отворим отново заведението си, но работим на загуба, защото няма никой“, отбелязва Кардон, която е и председател на Асоциацията за хотелиерство и туризъм на Сейшелите (SHTA).

Въпреки държавната помощ за изплащане на заплати, на повечето собственици на хотели и ресторанти се е наложило да освободят част от персонала си. Преди началото на пандемията в туризма е била заета повече от 12% от работната сила на страната, а в сектора на културата, развлеченията и отдиха – над 3%. Заради кризата днес в бранша над 700 души са останали без работа.

Властите се надяват туристите да се завърнат през декември, в пика на сезона, с възобновяването на полетите на повечето авиокомпании до Сейшелските острови. Но доста хора от бизнеса са скептично настроени.

„Самолетите, които кацат в страната, са с 50 души на борда, страхувам се, че ще спрат въобще да идват", споделя Кардон. Още повече че Европа, откъдето е преобладаващият брой туристи, е изправена пред втора вълна на пандемията.

Условията за влизане на архипелага, където са регистрирани само 149 случая на COVID, са много строги. Само пътници от ограничен списък с държави са допускани след представяне на отрицателен тест за вируса, направен до максимум 72 часа преди това.

Тези обаче, които пристигат от Франция, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства, сега трябва да имат тест, направен преди по-малко от 48 часа, и са задължени да останат пет дни под карантина в одобрен от властите хотел.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook