Фонд на фондовете обяви как ще разпредели допълнителните 56,3 млн. лева

Фонд на фондовете обяви как ще разпредели допълнителните 56,3 млн. лева Снимка: www.fmfig.bg

Допълнителният ресурс ще се управлява от четирите фонд мениджъри: NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и Vitosha Ventures.

Средствата са за инвестиции в стартъпи, като трябва да се финансират повече компании.

Допълнителните средства идват от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и са пренасочени от предвидения и несъстоял се фонд за технологичен трансфер, който трябваше да насочва средства към компании, отделени от други дружества или институции (spin-off компании). Сега част от ресурса ще се използва именно в такива spin-off компании, но голяма част ще се използва за наложителни дейности, включително финансиране на фирми в периода на коронавируса. 

Фондът мениджър Morningside Hill получава най-голямата допълнителна сума – 18 млн. лв., и ще разполага с общо 75,3 млн. лв. От него се очакват най-големите сделки в размер до 7 млн. лв. Досега Morningside Hill е инвестирал в 2 компании – „Насекомо“, заедно с NV3, и в Bizportal.

Innovation Capital получава допълнително 10,4 млн. лв. От този фонд се очакват вай-много на брой сделки – 220. Той може да инвестира до 100 000 лв. в компании в стадий на ускорение и до 2 млн. лв. в компании в начален етап на развитие.


Vitosha Venture Partners получава допълнително 13,6 млн. лв. и ще инвестира до 100 000 лв. в компании, които имат нужда от ускорение, и до 2 млн. лв. в компании в начален етап на развитие.

NV3 получава допълнително 14,3 млн. лв. Този фонд ще инвестира до 2 млн. лв. в компании в начален етап на развитие. До момента той е инвестирал в „Насекомо“, CloudCart и финтех компаниите Paynetics, Phyre u Phos.

Важно условие е фонд мениджърите да инвестират в повече компании. 
До момента броят на сделките е сравнително малък и темпът трябва да се ускори през следващите 14 месеца. 

Всеки от фонд мениджърите трябва да направи определен брой сделки във всяка година от съществуването си.

До края на тази година сделките ще се сключват по облекчен режим, който предвижда директни инвестиции без набиране на частен капитал, какъвто обикновено се изисква при структуриране на сделки.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: