Застрахователен гигант се готви за искове от филмови студиа във връзка с пандемията

Застрахователен гигант се готви за искове от филмови студиа във връзка с пандемията Снимка: pixabay.com

Големият европейски застраховател Allianz се подготвя за значителен брой искове, свързани с коронавируса, след като филмовите и телевизионните студиа бяха принудени да намалят производството си в периода на блокиране на дейността им, съобщава Bloomberg.

Застрахователната компания Allianz е най-големият застраховател на холивудските студиа и тази година е отпуснала около 488 милиона евро (575 милиона долара) за искове за обезщетения, свързани с коронавируса, като по-голямата част от сумата се пада на развлекателната индустрия.

В момента се наблюдава вълна от искове за обезщетяване от застрахователите на пропуснати ползи поради факта, че развлекателните компании се сблъскаха с нарушаване на работата. Развлекателната индустрия сериозно пострада от пандемията: ограниченията за провеждане на обществени мероприятия доведоха до затварянето на театри и кина.

В разгара на избухването на COVID-19 снимките на филми и телевизионни програми в САЩ и други страни също бяха прекратени или намалени.

По-рано тази седмица втората по големина верига от кина в света Cineworld Group обяви, че временно преустановява работа на всичките си снимачни площадки в САЩ и Великобритания.

В същото време телевизионните компании с всички сили се опитват да запълнят ефирното време с поток от програми, който сега бавно се възобновява.

„Производството на филми се възобновява бавно. Това е особено актуално за американските студиа", каза Томас Сеп, главен специалист по оценка на риска на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). Според него новите застрахователни договори за производството на филми, продадени от AGCS, няма да покрият загубите, свързани с COVID-19.

През първата половина на тази година печалбата само на „Алианц" е намаляла с 1,2 милиарда евро поради претенции, свързани с пандемията. В отговор на такива претенции, свързани с пандемията, малка част от застрахователите прекратиха продажбата на застрахователно покритие за защита от загуби на бизнеса при бъдещи пандемии.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: