Зимната градина - една целогодишна мечта

Зимната градина - една целогодишна мечта Снимка: Pixabay

Всъщност терминът „зимна градина" е силно подценяван или минава за нещо като елегантен резерв.
Защото зимните градини не би следвало да се използват само в студения сезон. При условие че планирането и строителството са правилни, както е правилен и самият избор на растения, зимните градини се превръщат в изпълнени със светлина жилищни пространства с много зеленина и атмосфера, където ще се чувствате добре през цялата година. 

Визуалното въздействие на зимните градини е еднакво впечатляващо отвън и отвътре. Обновените разширения добавят стойност към съществуващите жилищни сгради и им придават дори финес. Зимните градини изглеждат най-елегантно, когато се съчетаят с избора на материалите и архитектурата в съществуващата сграда. 

Независимо дали е с плосък или със скатен покрив, има много индивидуални възможности за изграждането на зимна градина към  къщата. Преходът между стъклената къща и жилищната сграда има решаващо влияние върху качеството на живот в зимната градина. Ако това е масивна преграда само с една свързваща врата, тогава зимната градина може да се използва като напълно независимо пространство за тихи часове. Практично е, ако съседната всекидневна има отделен изход към градината, така че зимната градина да не се превръща в проходна стая. Ако обаче двете зони са разделени от стъклени стени с големи плъзгащи се или сгъваеми врати, зимната градина се възприема много повече като разширение на жилищното пространство. То дава на съседната стая много светлина и взаимодейства с атмосферата в съседство. 

Масивните преградни стени и затворените стъклени стени осигуряват климатично разделяне между къщата и стъклената къща. Това е важно за растенията, които виреят в студени помещения, или такива, които обичат по-умерена температура. Когато имаме  зимни градини, които са топли през цялата година, преходът към съседната стая може да се направи напълно отворен. Това създава просторни стаи без граници между дневната, стъкленото разширение и градината. 

Разнообразният дизайн на оранжерии и изчисляването на разходите не улесняват строителите да изберат правилния модел. Трябва ли да е фино едноетажно разширение с така наречения пент покрив, който да придаде на бившата тераса стъклено покритие? Или бихте предпочели по-голямото решение: двуетажна конструкция с фронтон, която се свързва с къщата като независима част от сградата? Или предпочитате шикозния викториански стил? Разбира се, зимната градина винаги трябва да съответства на стила на къщата. Ориентирайте се с наличния размер, формата на покрива, избора на материали и цветовата схема. Проверете офертите от различни доставчици и се уверете сами, че точно това е, което ви пасва.  

Зимната градина често сбъдва мечти. Използвайте възможностите на заливаната от светлина стая за мечтано красиви, екзотични комбинации от растения. Растенията от цял ​​свят намират нов дом под стъкло, ако климатичните условия са подобни на тези в дома им. Тропически растения като орхидеи, хибискус, красива малура и банан се чувстват добре в топлите зимни градини, където температурата се поддържа над 18 градуса по Целзий дори през зимата. Има и някои екзотични ароматни растения, подходящи за тази температура. Студените зимни градини са направени за растения от средиземноморски райони, като маслина, камелия и лавър. През зимата тези стъклени къщи се отопляват само от време на време, така че температурата не пада трайно под замръзване. Има  зимни градини със зимна температура от 5 до 15 градуса по Целзий. Те предлагат място за най-голямата селекция от растения от цял ​​свят: например акации от Австралия, дървото от желязна дървесина от Нова Зеландия, бугенвилията от Южна Америка, райската птица от Южна Африка и цитрусовите растения от Азия. През лятото и трите вида оранжерия могат да се затоплят до 35 градуса по Целзий. Въпреки това, дори по-високите температури не могат да се понасят в дългосрочен план от растенията или жителите на зимната градина, така че се изисква достатъчно сянка и вентилация. 

Когато проектирате градина под стъкло, можете да продължите по подобен начин като на открито. Ако има достатъчно място, планирайте дървета и по-малки растения с високи  корони. Храстите и големите декоративни листа с височина от един до три метра обикновено съставляват по-голямата част от засаждането и осигуряват зелена рамка, която също предлага приятно  уединение. Независимо дали поставяте растенията в лехи или ги държите в саксии за дълго време, едва ли е от голямо значение за дизайна: сместа от дървета, храсти, катерещи растения и други подобни трябва да остане най-близко до автентичното. Това обаче се отразява на размера на растенията: дърветата, които растат в основни лехи, естествено растат големи през годините. Ако кореновото пространство е ограничено, короните остават малки или се получава ефектът на бонсай.  

Цъфтеж по всяко време - това е желанието на много собственици на зимни градини. Това е лесно през пролетта и лятото. Кратките светли дни през зимата са по-трудни. Повечето растения си правят почивка от ноември до януари. Картината обаче се променя още през февруари, дори ако навън всичко все още е покрито със сняг. Тогава зимните цъфтящи растения като акация или сребърен дъб (Grevillea) в „умерените” зимни градини, както и камелии и розмарин в студени зимни градини, осигуряват богат цъфтеж. 

Eкзотичните цветя са най-привлекателните, смятат много от собствениците на зимни градини и се стремят всячески да ги отглеждат там. Растенията с красиви листа, които поставят акценти между цветните звезди, са също толкова важни. Свежият зелен цвят на банани и папрати или безпогрешната форма на листата на палмите създават карибски усет. И донесете късче от Мексико у дома си с палмови лилии и агави. Всички ваши мечти за растения се сбъдват под стъкло - целогодишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: