Франция се готви да върне използването на неоникотиноидите, убиващи пчелите

Франция се готви да върне използването на неоникотиноидите, убиващи пчелите Снимка: Pixabay

Депутатите във Франция гласуваха вчера законопроект, позволяващ временното повторно въвеждане на тези инсектициди, за да се спаси производството на цвекло.

 След петнадесет дни текстът ще бъде разгледан и от Сената. По този повод Клеман Сенешал от френския клон на „Грийнпийс“ коментира пред Le Figaro: „Историята ще запомни, че въпреки научните доказателства за вредите от тях и натиска на общественото мнение, правителството продължава да насърчава отравянето на почвата и животинския свят.“ Изключенията, които се правят, за да се спаси реколтата от даден зеленчук, скандализират природозащитните организации, пише още френското издание.

Целта на законопроекта е да се спаси производството на цвекло, доходността от което е спаднала с 50% или дори 70%, според изявлението на правителството. Съответно захарната индустрия във Франция, в която са заети 44 500 души, включително 25 000 производители на цвекло, е в криза и „е въпрос на суверенитет", според земеделския министър Жулиен Денорманди, тя да бъде подкрепена.

Използвани от 90-те години на миналия век, неоникотиноидите имат силно изразен токсичен ефект, пише Le Figaro. Според Жюли Пешьор, говорител на неправителствената организация „Pollinis”, те са широкоспектърни инсектициди и дори при ниски дози дезориентират опрашителите. Изложени на тяхното въздействие, пчелите не успяват да намерят своите кошери. Затова и Франция беше първата държава, която ги забрани през 2018 г.

Правителството твърди, че повторното въвеждане на неоникотиноидите ще бъде временна мярка до 1 юли 2023 г. и няма да се прилага върху други култури освен цвеклото. Освен това препаратите ще се използват чрез покриване на семената на растенията, а не чрез пръскане, за да се ограничи рискът от разпространение. Също така ще бъде забранено да се засаждат цъфтящи култури през следващия сезон, за да не се привличат опрашители. Поддръжниците на въвеждането на инсектицидите смятат, че рискът за пчелите е малък, тъй като реколтата от цвекло се събира преди цъфтежа. „Цвеклото не цъфти в годината, в която е засято - обяснява Кристиан Хюге, научен директор на земеделието в Inrae. – Но плевелите, които ще се развиват заедно с цвеклото или следващите култури, ще стигнат до неоникотиноидите в почвата и следователно те ще се съдържат и в цветовете им."

Неправителствените организации и пчеларите са скандализирани от новия законопроект и са на мнение, че изпълнителната власт във Франция очевидно се опитва да фаворизира захарната промишленост в ущърб на медопроизводителите.

Проучванията показват, че по-голямата част от неоникотиноидите се отлагат в почвите и водите и оказват въздействие върху земните червеи, пеперудите, паяците и птиците, които се хранят с тях. Еколозите припомнят, че във Франция една трета от птиците са изчезнали за петнадесет години. Доклад на националните академии на науките на европейските държави (Easac) през 2015 г. сочи, че „75% от културите, търгувани на световния пазар, зависят до известна степен от опрашителите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: