Първите български кучета - асистенти на диабетици, приключиха обучението си

Първите български кучета - асистенти на диабетици, приключиха обучението си Снимка: bnr.bg

Те ще предупреждават за хипо- или хипергликемични кризи.

Първите у нас кучета, обучени да предупреждават за хипо- или хипергликемични кризи, получиха своите сертификати за лични асистенти на хора с диабет, предаде БНР.

 

Засега кучетата са само 4 и са от породата лабрадор. Обучени са от фондация „Очи на четири лапи" и вече работят в семействата на деца и младежи-диабетици.

 

Официалното дипломиране на обучените кучета-асистенти се проведе на 30 септември в базата на Фондацията в София.

 

Животните разбират кога захарта на човек е ниска и са обучени да сигнализират за това.

 

Те са навсякъде заедно със стопанина си, за да го пазят от кризи. Ако кръвната захар не се поддържа в норма, може да доведе до животозастрашаващи състояния. Кучетата са безценен помощник, особено нощем", смята ендокринологът доц. Калинка Коприварова. „По-добро средство за ранно откриване на хипогликемиите няма. Глюкозните сензори се задвижват по-късно", допълва тя.

 

Три от дипломираните кучета работят с деца. „Кучето е при мен, за да разбере дали имам хипогликемия. То ме бута и ако не се събудя, отива при мама и тати", казва едно от децата. „Много е ефективно, особено нощно време, когато всъщност е най-честата хипогликемия и е най-трудна за следене", допълва майка му.

 

Първите български кучета - асистенти на диабетици, са обучени в рамките на съвместната инициатива „Суперглюкодог" на фондация „Четири лапи" и сдружение „Диабет и преддиабет".

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: