Една от най-добрите световни икономики се срина до рекордно ниво

Една от най-добрите световни икономики се срина до рекордно ниво Снимка: pikist.com

В края на годината швейцарските власти очакват най-силната рецесия от 1970 г. насам.

Икономиката на Швейцария, която се счита за една от най-добрите в света, се срина рекордно на фона на кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия и ограниченията, наложени заради нея. Брутният вътрешен продукт на страната през второто тримесечие на тази година падна със 7,3%, съобщава Reuters. Подобен спад е регистриран за първи път от няколко десетилетия.

 

Държавният секретариат по икономически връзки (SECO) на Швейцария посочи, че това е най-резкият спад от момента на водене на статистика за показателите през 1980 г.. Според анализаторите през първите шест месеца на 2020 г. личното потребление е намаляло с 8,1% , с 6,5% е намалял износът на стоки, а износът на услуги - с 15,3%.

 

Същевременно икономистите имаха по-песимистични прогнози за икономиката: те прогнозираха намаляване с най-малко 8,2%. През третото тримесечие анализаторите очакват постепенно възстановяване на ръста на икономиката, но все още е рано да се говори за връщане към показателите отпреди кризата. Като цяло, в края на годината швейцарските власти очакват най-силната рецесия от 1970 г. насам.

 

Според неотдавнашно проучване на Международния институт за управление на развитието (IMD), Швейцария е на върха на световната класация за конкурентоспособност. Сингапур, Дания, Нидерландия, Хонконг, Швеция, Норвегия, Канада, ОАЕ, САЩ и Тайван също са причислени сред най-добрите икономики в света.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: