Наркопласьори се дегизират като спортуващи в парка

Наркопласьори се дегизират като спортуващи в парка Снимка: www.pxfuel.com

В Англия търговци на наркотици се представят за джогери (хора, които бягат за здраве) и служители на службите за борба с Covid-19.
Някои дилъри използват фалшиви болнични документи, за да избегнат разкриване от полицията, твърдят експерти по престъпленията.

Търговците на наркотици се представят за джогери или използват фалшиви значки на службите за борба с коронавируса, за да продължат търговията си по време на ограничителните мерки. Това установи експертът по наркобанди проф. Саймън Хардинг, директор на Националния център за изследване на банди в Университета в Западен Лондон. Той заяви, че бандите намират нови начини за бизнес.

Много дилъри са се вслушали в правителствените съвети относно физическото дистанциране. Те използват нови канали като социалните медии, продажбите от автомобили или чрез пощенските кутии, за да избегнат инфекцията. 
Някои са се облекли като бягащи в парка, за да избегнат разкриването от полицията. Други са си направили фалшиви значки на службите за борба с коронавируса, за да продължат да се занимават с продажба по улиците. 

От една страна, те наистина се вслушват в правителствените съвети относно социалното дистанциране, но в същото време се работи както обикновено и тъй като хората изпадат в паника, дилърите сключват групови сделки и продават групови пакети“, каза Хардинг.

„Превозните средства се използват по-често за извършване на сделки, сключени по телефона, като наркотиците се хвърлят от прозореца на колата, а парите се държат на задната седалка, за да се поддържа хигиена.“ 

Ограничаването на пътуванията заради коронавируса засяга модела за разпространение на наркотици. При него млади и уязвими хора се използват като куриери за транспортиране на наркотици и пари в градовете.

В новите условия се ограничи и наркотактиката „кукувицата“, при която наркобандата превзема дома на уязвимия човек, за да режат, сортират и раздават наркотици. Това в момента се смята за твърде рисковано за здравето.

„Изпращането на групи млади момчета до Саутенд-он-Сиор с влак за превоз на наркотици вече е твърде рисковано, така че все повече дилъри използват бегачи или наемат местни хора да свършат работата“, каза Хардинг.

Уличните банди са принудени да намерят нови тактики, като набиране на персонал онлайн в социалните медии. Това означава, че младите хора могат да бъдат вкарани в опасна дейност с наркотици от своите телефони, докато техните семейства нямат представа за това. 

Миналия месец генералният директор на Националната агенция за престъпелния (NCA) Лин Оуенс заяви, че цените се покачват, защото по-малко наркотици влизат във Великобритания. Тя каза, че някои дилъри се прикриват като ключови работници, носейки защитно облекло или работещи от паркинги на супермаркети. „Те трябва да намерят нови начини на работа и нови мрежи“, каза Оуенс.

На 14 април служители на граничните сили на Обединеното кралство откриха 14 кг кокаин, зареден сред две пратки маски за лице, след като спряха полски шофьор на микробус близо до Кале.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: