За първи път в историята си курортът „Албена" е на загуба

За първи път в историята си курортът „Албена" е на загуба Снимка: albena.bg

На практика истински сезон е имало само един месец - aвгycт.

За първи път в 52-годишната си история курортният комплекс „Албена" приключва сезона на загуба, съобщи пред местни медии изпълнителният директор на акционерното дружество Красимир Станев

Заради високия брой заразени с COVID-19 в град Добрич, за опасна зона беше обявена цялата област, включително и курортният комплекс, което е основната причина за негативния резултат. 

Bъпpeĸи чe тoвa лятo peĸopдeн бpoй бългapcĸи тypиcти пoceтиxa ĸypopтитe ни, тe нe ycпяxa дa ĸoмпeнcиpaт зaгyбитe oт отменени резервации на чужденци, които традиционно летуват у нас. На практика истински сезон в „Aлбeнa" е имало само един месец - aвгycт, а мaĸcимyмът, ĸoйтo e бил дocтигнaт, e 7000 тypиcти, пpи двa пъти пo-гoлям ĸaпaцитeт нa лeглoвa бaзa, отбелязва Радио Варна. При реализирани 1,5 милиона нощувки за миналата година, тази година те са едва 365 хиляди. По-крупните договори, които са отпаднали, са за групово летуване на 3000 турски туристи и 1000 немски тенисисти, специално за които спортната база е увеличена с 3 нови корта. Последният „студен душ” е изтеглянето на немските туристи в средата на август, от което курортът губи 6 млн.лв. Предплатените около 2 млн. лв. резервации са били отсрочени за края на настоящия сезон или за догодина.

Дъpжaвaтa би тpябвaлo дa фoĸycиpa внимaниeтo cи въpxy oблacт Дoбpич, в чиятo тepитopия e нaд eднa тpeтa oт Чepнoмopcĸoтo ĸpaйбpeжиe, и дa пoпpaви гpeшĸитe, ĸoитo дoвeдoxa дo oбявявaнeтo ѝ за oпacнa зoнa", ĸoмeнтиpa Kpacимиp Cтaнeв. Той призна, че помощта 60/40 е била решаваща за настоящия сезон. По схемата за подпомагане до края на годината дружеството ще получи около 4 милиона лева.

В началото на сезон 2020 Станев обяви, че целта на дружеството тази година ще бъде финансово оцеляване и подготовка за следващата 2021 г. На практика инвестициите бяха спрени и единственото ново в комлекса са трите нови тенискорта. „Сезонът ще бъде толкова уникален, че дано да няма друг такъв", прогнозира той и за съжаление прогнозата му беше вярна. 

За догодина изпълнителният директор ще иска подкрепа и за своите работници, които също трябва да бъдат включени  в рисковите професии на първа линия. Станев посочи, че персоналът се е научил да работи в обстановка на криза и засилени мерки за сигурност, което е показателен факт, че туристите ще се чувстват сигурни в „Албена". Ранните записвания за 2021 г. изпреварват тези от 2020-а, което е обнадеждаващо за предстоящия сезон. Курортът ще поддържа по-ниски цени на плажните принадлежности и занапред, обеща още Красимир Станев.

Началото на курортния комплекс е поставено не на шега на 1 април 1968 г. Дотогава мястото между Кранево и Балчик, където впоследствие се издига „Албена“, е пущинак. Местността Фиш-фиш, която траките наричали Долината на пролетта, а римляните – Гераниум, т.е. здраве, била застроена на седем етапа. През първия се работи по изграждането на 9 хотела, 4 ресторанта и 2 заведения, като едновременно се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. Строителството приключва през 1983 г. с най-големия хотел - „Добруджа". Днес „Албена” АД е публично дружество с акционерен капитал от 4273 хил. лв., чиито акции се търгуват на Българската фондова борса. Създадено е през 1997 г. и оттогава се управлява от изпълнителния директор Красимир Станчев. През м. юни 2012 г. „Албена АД" е включена в индекса на компаниите с най-добро корпоративно управление на Българската фондова борса. Курортът „Албена" е единственият от цяла плеяда български курорти от 70-те години на XX век, запазил значението на думата „комплекс“ и съхранил единството на застроена и природна среда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: