Върховният съд в Лондон изясни ситуацията с покриването от застрахователите на риска от пандемията

Върховният съд в Лондон изясни ситуацията с покриването от застрахователите на риска от пандемията Снимка: mcall.com

Съдът постанови, че не всички клаузи в застрахователните полици, свързани със заболявания, осигуряват покритие на щетите, причинени от COVID-19.

Управлението за финансов надзор на Великобритания (FCA) заведе още през месец май съдебно дело, за да получи правни разяснения относно това, дали застрахователите са задължени да изплащат обезщетения по искове, свързани с пандемията от COVID-19.

 

Предполага се, че резултатът от делото ще засегне около 370 000 малки предприятия, а по оценка на анализатори залогът може да бъде от 3,7 до 7,4 милиарда паунда обезщетения, съобщава Forinsurer.

 

Покриването на щетите

 

Основавайки се на образци от застрахователни полици, представени от FCA, съдът реши, че повечето, но не всички клаузи за заболявания осигуряват покритие на щетите, свързани с COVID-19.

 

Застрахователната компания Lloyd's заявява, че сега ще й е необходимо известно време, за  да прецени какви ще са последиците от комплексното решение за клиентите им и как да реагира компанията, както и какво влияние ще окаже съдебното решение върху пазара на Lloyd's. Застрахователната компания държи малко под 2% от целия британски пазар на недвижимост на малките предприятия.

 

Специализираният презастрахователен и застрахователен  пазар счита, че неговата ликвидност и капитализация означават, че той е добре подготвен да реагира на финансовите последици от решението на Върховния съд в Лондон.

 

Сумата на обезщетенията

 

Lloyd's очаква да изплати 5 млрд. паунда обезщетения по исканията, свързани с COVID-19, на клиентите си по целия свят за широк спектър от застрахователни полици, включително отмяна на мероприятия,  имущество, злополука и непогасяване на кредит.

 

Агенцията за кредитен рейтинг DBRS Morningstar оцени положително инициативата на британския финансов надзор да получи правно тълкуване на условията на застрахователните полици за риска от преустановяване на бизнеса поради пандемията. Този ход от страна на FCA ще ускори процеса на уреждане на споровете за много предприятия от малкия и средния бизнес.

 

Изчислените загуби

 

В Обединеното кралство поради пандемията от COVID-19 застрахователните компании ще платят на пътниците най-малко 275 милиона паунда (около 340 милиона долара).

 

През март 2020 г. в Лондон прекратиха продажбата на туристически застраховки на нови клиенти.

 

На 15 септември 2020 г. Lloyd's of London потвърди прогнозата си относно оценката на загубите на застрахователната индустрия от пандемията COVID-19, която възлиза на 107 млрд. долара.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: