Разкрито е основното условие за предаване на COVID-19

Разкрито е основното условие за предаване на COVID-19 Снимка: Pixabay

Учените са установили, че ключовият фактор за предаването на коронавируса е скоростта на изпаряване на влагата във въздуха, съобщава Риа Новости.

Тъй като случаите на COVID-19 продължават да се увеличават в световен мащаб, става все по-спешно да се разбере как климатът влияе върху продължаващото разпространение на коронавируса. С помощта на теоретично моделиране и хидродинамични експерименти специалистите са изследвали ефекта на влажността, околната температура и скоростта на вятъра върху разпространението на най-малките капчици слюнка, в които се съдържат вирусни частици.

Един от съавторите в изследването, Talib Dbouk, разказва, че проучването е показало, че жизнеспособността на вируса е значително намалена при високи температури и ниска относителна влажност поради високата скорост на изпаряване. В горещо време с висока влажност обаче вероятността от предаване на коронавируса остава висока.

Според учените тези резултати обясняват защо пандемията се засили през юли в различни гъсто населени градове по света в условията на високи температури и влажност. Моделът сочи за значителна възможност за втора вълна на пандемията през идните есенно-зимни месеци, когато ниските температури и високата скорост на вятъра ще увеличат предаването на вируса чрез въздуха.

Изследването е озаглавено „Weather impact on airborne coronavirus survival“ и е публикувано в сп. Physics of Fluids на 22 септември 2020 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: