CETA: Има проблеми с контрола на внасяното в Европа говеждо месо с хормони

CETA: Има проблеми с контрола на внасяното в Европа говеждо месо с хормони Снимка: Pixabay

Европейски одит посочва „провали" в проследимостта на канадското говеждо месо.

Налице е реален риск следи от хормоните на растежа да попаднат в чиниите на европейските потребители.

„Обвиниха ни, че всяваме страх, но сега имаме потвърждение, че е имало причина да се тревожим”, казва Матилд Дюпре, съдиректор на института Veblen (мозъчен тръст, специализиран в екологичния преход). Това лято няколко НПО откриват на уебсайта на Европейската комисия доказателство, което вероятно ще им помогне в борбата им срещу CETA, противоречивото споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада.

 

Това е одиторски доклад от 27 страници, изготвен от експертите на Комисията по безопасност на храните и публикуван през май 2020 г., но тогава минал незабелязано покрай избухването на пандемията. За първи път от влизането в сила на CETA през 2017 г. европейците проверяват канадските ферми за добитък, месото от които е предназначено за европейския пазар, за да се убедят дали то отговаря на стандартите на ЕС. И по-специално дали се спазва забраната за хормони на растежа, една практика, която е широко разпространена в Канада, но забранена в Европа от 1988 г. насам, посочва Le Monde.

Резултатът от одиторския доклад е най-малкото тревожен: CETA отвори възможност на канадските животновъди да изнасят три пъти повече говеждо месо за Европа, но експертите отбелязват няколко „недостатъка“ в контрола на проследимостта на добитъка. Непълните канадски бази данни не проследяват ефективно животните с етикет „без хормони“, за да се гарантира, че не се объркват с останалите животни.


„Потенциален конфликт на интереси“ сред ветеринарните лекари

 

Одиторският доклад посочва също така и „потенциален конфликт на интереси“ сред ветеринарните лекари, отговорни за оценката по спазването на здравните стандарти. Работейки в качеството си на частни лица, те са „платени от операторите, които контролират“, отбелязва докладът.

 

Невъзможно е да се установи наличието на хормони

 

Всички тези въпроси вече бяха повдигнати при предишен одит през 2014 г., но Канада все още не ги е разгледала, съобщава Le Monde. Заключението на европейските експерти е строго: сегашната система „не може да гарантира, че само напълно съответстващите предприятия продължават да се появяват в списъка на компаниите, оторизирани да изнасят в ЕС“.

 

Следователно трябва ли да се страхуваме, че говеждото, съдържащо хормони, е пристигнало в чиниите на европейците? „Невъзможно е да се знае, тъй като присъствието на хормони не се тества при влизане на френска територия - обяснява Жан-Люк Анго, ръководител на отдела на ветеринарните инспектори по обществено здраве във френското Министерство на земеделието. - Такива проверки така или иначе биха били излишни, тъй като дозите са твърде ниски, за да бъдат открити."

Проблем с доверието

 

 „Дори да няма сериозен риск за общественото здраве, това създава проблем с доверието към Канада доколко тя зачита европейските стандарти. И тук говорим за хормони, но може да е нещо друго“, отбелязва Анго, като припомня и опасенията, повдигнати през 2019 г., относно правилата за използване на животинско брашно и антибиотици от канадските производители.

Попитани за мнение от неправителствени организации по повод това смущаващо откритие, публикувано на 28 юли от списание La France agricole, от френското Министерство на земеделието отговарят, че на 4 август са изпратили писмо до Европейската комисия, за да изразят „загрижеността“ на Франция.

От ЕК твърдят, че са инициирали дискусии с Канада и са поискали „коригиращи мерки“, които трябва да бъдат официално представени през ноември на европейско-канадска среща. Главният ветеринарен лекар на Канада Яспиндер Комал потвърждава, че страната му „вече работи, за да изпълни препоръките" на одита, но същевременно смята, че „като цяло" докладът потвърждава, че „канадската система за проверка на месото работи според очакванията“.

„Искаме бърз отговор от Канада“, уверява френското правителство, но от НПО смятат, че това е недостатъчно, посочва Le Monde. „Канадците трябва да носят отговорност и това не може да се направи с техническа комисия, която не е отворена за обществеността”, смята Самюел Лере от Фондация Nicolas Hulot. Според него „Франция и ЕС трябва да изяснят позициите си, като приемат санкции срещу Канада“.

 

Някои наблюдатели посочват, че е възможно активиране на защитните клаузи на CETA, което би позволило временно да бъде блокиран вносът на говеждо месо. „Първо ще обсъдим, преди да решим каквото и да било“, успокояват от ЕК, която все още не е насрочила нов одит в Канада, както е поискало френското правителство.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: