В Белгия средно на месец се правят PCR тестове за COVID-19 на стойност 1 500 000 евро

В Белгия средно на месец се правят PCR тестове за COVID-19 на стойност 1 500 000 евро Снимка: Pixabay

Статистиката показва, че средно на месец в Белгия се правят по 30 000 PCR теста. Какво е добре да се знае за тях?

Както е известно, манипулацията се извършва с вид дълги памучни стерилни тампони, което при някои пациенти може да доведе до дразнене, кървене или в отделни случаи дори болка. Според някои мнения пък тези тестове не са подходящи за деца, пишат RTL.

 

Някои пациенти се оплакват от болка, други получават леко кървене, което отшумява доста бързо, споделя Делфин Бушелие, медицинска сестра, работеща в лаборатория в Лиеж, където се извършват хиляди тествания на ден.

 

Понякога качеството на тампона се поставя под въпрос. Но всички видове са почти еднакви – гъвкави, с мек връх, за да достигнат до края на на горната част на фаринкса, без да причинят нараняване.

 

От друга страна, тестовете, които се правят, докато сте в автомобила, също са критикувани, посочват от RTL. „Целта ни наистина е да навлезем дълбоко в носоглътката - обяснява Жером де Марчен, биолог от CHR Citadelle в Лиеж. - Така че пациентът трябва да облегне здраво главата си на облегалката на колата, за да може тампонът да стои хоризонтално."

 

Предизвикателство е, когато тестовете се правят на деца. В повечето лаборатории се използват същите тестове, както и за възрастни, защото те са еднакво подходящи, но се променя техниката – натискът е по-деликатен и не толкова дълбок, тъй като има опасност детето да се раздвижи.

Повечето тампони се произвеждат в Китай или Италия. Всеки от тях струва средно 1 евро, посочват от RTL, докато самият тест, изпратен в лабораторията, струва почти 50 евро. „Това е много скъпо, като се има предвид, че броят на манипулациите, които правим, е огромен", подчертава Сандра Делкур от Университетската болница в Лиеж. Следователно това са близо 1 500 000 евро на месец за една болница.

 

Това кара някои специалисти да твърдят, че се правят прекалено много тестове, още повече, че по-голямата част от пациентите, на които се взимат проби, нямат симптоми. Нещо повече, през последните седмици в Белгия 97% от тестовете са се оказали отрицателни, твърдят от RTL.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: