Изкуствен интелект контролира границите между държавите

Изкуствен интелект контролира границите между държавите Снимка: pikist.com

Изкуственият интелект би могъл да се изполдва, за да се реагира на настоящите тенденции в развитието на пандемията в максимално бързи срокове

"В Гърция не подлагат пътниците на поголовни тестове да коронавирус в зависимост от страната на пристигане, а в режим на реално време, с помощта на изкуствен интелект оценяват риска от заразяване - и то успешно, за което свидетелства ново изследване", пише германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Идеята, че на фона на постоянно и динамично променящата се ситуация със заболеваемостта, изкуственият интелект би могъл да бъде използван, за да се реагира на настоящите тенденции в развитието на пандемията в максимално бързи срокове, изглежда очевидна.

В тази ситуация всички останали държави използват класификацията на страните за влизане, основана на националните епидемиологични данни: заболеваемост, смъртност, брой положителни тестове. В зависимост от това, какви са били показателите в съответната страна, на туристите се разрешава или свободно влизане в страната, или се изисква отрицателен тест, или спазване на карантина, или влизането в страната се е забранява.

В Гърция обаче не започват да подлагат пътниците на такава груба класификация, само въз основа на не винаги лесно сравними на международно ниво данни, особено защото се опасяват, че изискването за отрицателен PCR тест ще изплаши и откаже туристите от посещение в страната. На 40 гранични путкта е тествана алтернатива с цел да се разкрият колкото се може повече заразени пътници при влизане, ефективно използвайки съществуващите възможности за тестване, пишат американски и гръцки учени в научно списание Nature. 

Според изследването, за по-малко от 24 часа преди пристигането им, туристите са помолени да попълнят анкета, в която е трябвало да се посочат страната и региона на произход, възраст и пол, се казва в статията.

Тази информация, както и резултатите от тестовете, проведени на границата, отначало се използват от изкуствения интелект Eva, за да се разделят пътниците на групи с максимално еднакъв риск от инфекция. По този начин, например, в страна с доста нееднородно разпространение на инфекцията са били изолирани определени региони. В рамките на тези групи изкуственият интелект след това определа текущата нужда от тестване на съответните туристи. В същото време Eva също така идентифицира групи, разпространението на заболяването в които се е представяло като неопределено поради липса на данни. В тях е трябвало да се проведат допълнителни тестове, за да се намали тази неопределеност.»

Сравнението на резултатите с изчисленията на модела показва: избирателното тестване на пътници през лятото на 2020 г., би разкрило само 54,1%заразени от тези, които са били открити от изкуствения интелект Eva; тестването въз основа на националните данни, би разкрило от 70 до 80% от заразените.

Учените особено подчертават, че от самото начало са съгласували алгоритъма си с юристи, епидемиолози и политици. Голямо значение е придавано на работата с възможно най-малко лични данни. Например, информацията за съответната професия би могла да бъде важна, но не е била използвана умишлено поради защитата на данните.

"Сега, след повече от година, проблемът с ограничената достъпност на тестове вече не е актуален. Необходимостта от възможност за бързо реагиране на динамиката на заболеваемостта обаче все още съществува. Гръцкото изследване би могло да послужи като стимул за ново мислене като част от спазването на стандартите за защита на данните. Това би могло да открие възможности за решаване на въпроса как да живеем с вируса в дългосрочен план", пише FAZ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: