ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници

ЕК предоставя 200 робота за дезинфекция на европейски болници Снимка: pixabay.com

Бюджетът в размер на 12 млн. евро идва от Инструмента за спешна подкрепа..

Европейската комисия закупи 200 робота за дезинфекция, които ще бъдат доставени на редица болници в Европа. Целта е да се покрепят държавите членки в борбата им срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от БСК.  

Болници от повечето държави членки изразиха необходимост и интерес към тези роботи, които  използват ултравиолетова светлина в рамките на 15 минути. По този начин спомагат за предотвратяване и намаляване на разпространението на вируса. Процесът се контролира от оператор, който се намира извън пространството за дезинфекция, за да се избегне всякакво излагане на ултравиолетова светлина.  


Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер заяви: „Разработването на технологии може да създаде сили за промяна и виждаме добър пример за това в роботите за дезинфекция. Приветствам това действие, за да се помогне на нашите болници в Европа да намалят риска от заразяване - важна стъпка за ограничаване на разпространението на коронавируса.“  

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „Европа остана устойчива и солидарна по време на настоящата криза и предостави защита на гражданите на ЕС. След като осигурихме свободното движение на медицинско оборудване и производството на маски, сега предприемаме допълнителни конкретни действия. Ще внедрим роботи за дезинфекция в болниците, така че нашите граждани да могат да се възползват от тази потенциално животоспасяваща технология.“  

Бюджетът в размер до 12 млн. евро идва от Инструмента за спешна подкрепа (ИСП). Роботите се очаква да бъдат доставени през следващите седмици.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: