Днес решават за обезвреждането на положителните CОVID-тестове от училищата

Днес решават за обезвреждането на положителните CОVID-тестове от училищата Снимка: pikist.com

ПУДООС безвъзмездно ще събира, транспортира и обезврежда на национално ниво събраните в РЗИ кутии за изгаряне на отпадъци, съдържащи бързите антигенни тестове за CОVID-19 на учениците.

Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) днес взима решение Предприятието безвъзмездно да събира, транспортира и обезврежда на национално ниво събраните в РЗИ кутии за изгаряне на отпадъци, съдържащи бързите антигенни тестове за CОVID-19 на учениците от първи до четвърти клас само с отчетен положителен резултат.

Те ще бъдат извозвани с наличните в Предприятието три товарни автомобила и един товарен бус, пригодени и сертифицирани по ADR  за транспорт на опасни отпадъци, и ще бъдат изгаряни в съоръжение за крайно обезвреждане - Инсинератора на МОСВ на територията на Александровска болница, опериран от ПУДООС.

Поради големия брой училища и ученици в София град, опасните отпадъци ще могат да бъдат събирани и на място от училищата при запълнени поне три кутии с положителни тестове, като в този случай ще е необходимо Регионалното управление на образованието или Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София да подадат искане за тяхното транспортиране и обезвреждане. 

Дейностите ще бъдат изпълнени изцяло за сметка на ПУДООС поради кампанийния характер на предприетите временни мерки за периода на завишена COVID-заболеваемост и очакванията мерките да бъдат отменени след възстановяване на нормален присъствен достъп до учебния процес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: