Националното училище по фолклорни изкуства в Котел с обновена сграда за 3,8 млн. лв.

Националното училище по фолклорни изкуства в Котел с обновена сграда за 3,8 млн. лв. Снимка: www.nufi-kotel.com

В единственото по рода си за Северна България фолклорно училище се обучават 245 талантливи деца от 26 области на страната.

 

„Радвам се, че имате възможността да започнете новата учебна 2020/2021 г. в обновена и модернизирана база, реализирана с безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, по проект „Реконструкция и нова многофункционална зала на НУФИ „Филип Кутев“, град Котел“, заяви в обръщение по повод откриването на учебната година Нуршен Малкоч, ръководител на проекта и директор на дирекция в Министерство на културата.

Училището вече разполага с нова спортна и многофункционална зала за спортни дейности и танцови представления и нова външна открита спортна площадка.

Осъвременено е оборудването и обзавеждането в общежитието и учебните стаи и в стола за хранене. За специализираните кабинети има нови музикални инструменти и уредби.

Училището в Котел има интересна история. В началното на 50-те години на миналия век започва бързо развитие на българския музикален фолклор и българското композиторско творчество. Със създаването на Държавния ансамбъл за народни песни и танци през 1951 г., ансамбъла на Българското национално радио, композиторът Филип Кутев започва аранжирането на народни песни и създаването на авторски песни на народна основа за изпълнение от народни хорове. По подобие на този ансамбъл се създават и  други в различни  краища на страната. Възникват необходимости, свързани не само с репертоара на народните хорове, но и с изпълнителската техника на певци и свирачи, с ограмотяването им на съвременен музикален език и придобиването на високи изпълнителски качества. Така се заражда идеята за създаване на училище за изучаване на български музикален фолклор. Изниква необходимостта талантливи учители да предават своя опит, да подготвят младите, за да бъде предавано от поколение на поколение безценното българско народно творчество.

През 1964 г. е учреден инициативен комитет за създаване на средно музикално училище под ръководството на Филип Кутев.

За място на училището е предложен град Котел, известен с богата история и със запазен и съхранен автентичен фолклор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: