Испанският фестивал Харамплас - бой с репи и картофи срещу "похитителя на добитъка"

Испанският фестивал Харамплас - бой с репи и картофи срещу "похитителя на добитъка" Снимка: epochtimes.com.ua

Малкото испанско градче Пиорнал, разположено в автономната общност Естремадура на провинция Касерес, ежегодно на 19 и 20 януари се превръща в арена на"бойни действия" - настава времето на древния фестивал Харамплас (Jarramplas).

Може би този празник заслужавда се нарече един от най-странните празници в Испания. Няколко стотин жители се въоръжават с големи репи и започват ловуването на главния герой на фестивала - "крадецът на добитък". Облечен в украсен с много цветни ленти костюм и огромен островръх шлем с рога, "крадецът" броди по улиците на града и бие барабан, привличайки вниманието към себе си. Според местния фолклор виновникът за празника олицетворява злия дух, който заслужава наказание за причинените от него беди, ето защо жителите на градчето с удоволствие го обстрелват със зеленчуци.

В миналото "черпели" негодника със снаряди от картофи. В наши дни обаче жителите на града предпочитат да се запасят с много по- тежки зеленчуци - огромни и тежки репи, които специално докарват за празника в количество до 15 тона, както описват на сайта на фестивала. Малък трактор от време на време докарва поредната порция зеленчуци, и безумието "бой с ряпа" отново се изсипва по улиците на Пиорнал.

Героят на празника трябва да притежава изключителна смелост и търпение, за да издържи на многобройните удари. Жителите не пестят силите си, като мятат право в целта тежките кореноплодни. Разбира се, един човек едва ли може да издържи два поредни фестивални дни на този бой и да се опази от яките репи, затова ролята на злодея се изпълнява последователно от около дузина яки младежи. За да се смекчат ударите от тежките зеленчуци, дрехите на главния персонаж на празника се подсилват с тъкан от фибростъкло. Впрочем, на жителите на града също не им е лесно, тъй като  ряпата с размер на среден пъпеш не винаги попада точно в целта.

Празникът Харамплас изпитва издръжливостта. Колкото по-силен физически се окаже "злодеят",  издържащ безмилостния дъжд от зеленчуци, толкова по-дълго фестивалът ще продължи за радост на жителите. И толкова по-голяма почит ще бъде присъдена от жителите на изпълнителя на ролята на "крадц на кози и овце".

Какъв е произходът на фестивала Харамплас? Никой не знае. Най-разпространената и най-правдоподобна легенда е, че злодеят Харамплас е обикновен разбойник, който краде домашния добитък. В крайна сметка жителите залавят крадеца и го изгонват от селото, удряйки го с това, което им попадне под ръка, включително и зеленчуци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: