Международният фестивал „Пъстра огърлица“ показва магията и богатството на фолклора

Международният фестивал „Пъстра огърлица“ показва магията и богатството на фолклора Снимка: Евелина Георгиева

Над 700 танцьори от 7 държави участват в програмата на двата фестивални дни

Фестивалът „Пъстра огърлица” е магия, сътворена от хората и за хората – една магия, която те завладява изцяло и те кара да се възторгваш от красотата и богатството на звуците, ритмите, костюмите, шевиците и багрите. Всяка година преживяването по време на фестивала е различно и неповторимо. 

Днес тази магия продължава, а хората, които претворяват емоцията и красотата, са здраво споени от любовта към фолклора. Доказват го участниците и зрителите в VІІІ-то издание на Международния фолклорен фестивал "Пъстра огърлица", организиран от Община Вършец и Туристическия информационен център на 11 и 12 юни 2022 г. в курортния град.

Събитието е част от  културния календар на Община Вършец. Целта му е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата. 

Участници са фолклорни танцови състави, групи за автентични обреди и обичаи от страната и чужбина. Международният фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" няма състезателен характер. Всички състави, участващи във фестивала получават статуетки и грамоти за участие, а сега за пръв път и специален плакет.

В тазгодишното издание участие са заявили над 700 участници, като се очакват 16 фолклорни състави от 7 държави: България, Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Полша, Чехия и Словакия. През двата фестивални дни те ще покажат на откритата сцена пред НЧ „Хр. Ботев 1900” красотата, богатството и уникалността на фолклора.

Днешната фестивална вечер беше наситена и разнообразна, пъстра като огърлица от разноцветни, сияещи мъниста – една фолклорна огърлица от звуци и багри, от ритми и настроение, в която всяко скъпоценно мънисто блести по свой идентичен, особен и неповторим начин,  но дава своя привкус към общото сияние – фолклорното богатство на народите по света.

Утре дефилето на участниците ще се предвожда от ученически духов оркестър „Дефилир“ и мажоретен състав към СУ „Иван Вазов“ – гр. Вършец, а по главната улица „Република“ и на централния градски площад ще се извият кръшни български хора, събирайки заедно танцьори и публика в една пъстра фолклорна огърлица. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: