Експерти предсказаха нова икономическа криза до края на 2020 г.

Експерти предсказаха нова икономическа криза до края на 2020 г. Снимка: https://pixabay.com/bg

Според водещи икономисти, въпреки сегашния процес на възстановяване, световната икономика може отново да изпадне в рецесия, ако правителствата на страните намалят мерките за подкрепа.

Световната икономика, която не успя да се възстанови напълно от кризата, причинена от пандемията на коронавируса, отново я чакат сериозни сътресения. Такава прогноза направиха водещи световни икономисти.

 

Съветникът по глобална икономика на Pacific Investment Management Йоахим Фелс заяви, че сега страните преживяват подем на икономиката, но скоро ще започне спад. Други специалисти също потвърдиха, че има период на възстановяване, но и сериозни опасения в това отношение, съобщава Bloomberg.

 

Властите в различни страни вече инвестираха трилиони долари във възстановяването на националните икономики. Установено е, че тази мярка дава резултати. Например,благодарение на нея в САЩ се намали безработицата. Служителят  на Moody ' s Райън Суит припомни, че за тази цел Белият дом през август създаде 1,4 милиона работни места. Обаче този успех и другите положителни тенденции могат да бъдат загубени, ако световните правителства намалят мерките за подкрепа.

 

Има и други негативни моменти. Някои големи брандове обявиха за съкращаване на работни места. Сред тях има и компании, работещи в автомобилната индустрия. Освен това фабриките, работещи на територията на Европейския съюз, се опитват да намалят разходите си, тъй като слабото търсене на продукцията се отрази върху печалбите.

 

На глобалната икономика също така влияе напрежението в отношенията между САЩ и Китай. Експерти смятат, че то може да се засили преди американските президентски избори, които ще се проведат през ноември.

 

На свой ред Уорик Маккибин от Института „Брукинг" също припомни за риска от втората вълна на COVID-19. Според него ще отнеме доста време, за да се разгърне ваксинацията в световен мащаб.

 

По-рано Камарата на представителите на американския Конгрес одобри отпускането на 3 трилиона долара за подпомагане на икономиката по време на пандемия. Законопроектът трябва да влезе в Сената за разглеждане след одобрение от Камарата на представителите.

 

Повече от половината от американците са обезпокоени от действията на правителството по предотвратяване на втората вълна на коронавируса, като 58% от анкетираните смятат, че действията на властите са недостатъчни.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: