Най-големият китайски производител на чипове SMIC е под заплаха от фалит заради САЩ

Най-големият китайски производител на чипове SMIC е под заплаха от фалит заради САЩ Снимка: Pixabay.com

Още в понеделник компанията изгуби 6 млрд. долара на пазара за акции, след като от Пентагона обявиха, че може да добавят SMIC към черния си корпоративен списък.
Това е поредната китайска компания след Bytedance и Huwavei, която се сблъсква с реалната възможност търговската ѝ дейност да бъде блокирана на територията на Щатите поради политически причини. 

Говорителят на Пентагона Сю Го заяви в събота, че дейността на компанията ще бъде внимателно проследена поради съмнения за връзки с китайските военни. Китайското Външно министерство се обяви „твърдо срещу обвиненията".

От SMIC опровергаха официално твърденията, макар че един от най-големите инвеститори и член на борда на компанията обслужва Народната освободителна армия в Китай.

Въпреки че не предлага най-съвременната технология на пазара на микрочипове, SMIC e основен производител на полупроводници в Китай. Неин клиент също е и Huwavei.

Ако Америка наложи дългосрочни рестрикции върху SMIC, компанията няма да може да поддържа софтуера на техниката си в САЩ, нито да намери партньори, които да го правят. Не би могла също да си позволи производство на нови технологии и закупуване на допълнително оборудване. 

Според анализатори продължителността на забраната може да доведе до фалит на компанията, съобщават от BBC.

Действията на САЩ спрямо SMIC обаче могат да дадат нов тласък на Китай в посока на технологична независимост спрямо Запада. Към 2019 г. едва 16% от компютърните чипове, използвани в азиатската страна, са местно производство. Пекин планира тези стойности да скочат до 70% до 2025 г. 

Страната ще обяви допълнителен финансов план за подкрепа на технологичния сектор през октомври.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: