Китай намери нов начин да влияе на американските компании

Китай намери нов начин да влияе на американските компании Снимка: ferra.ru

Чрез забавяне сливанията на компаниите

Държавната администрация за регулиране на пазара на Китай (SAMR) съзнателно забавя одобрението на сливания с участието на американски компании, като изисква от компаниите, търсещи одобрение, да направят продукцията, която продават в други страни, достъпни в Китай, в отговор на засиления контрол върху износа от САЩ.

За това съобщава The Wall Street Journal.

Китайските регулатори наскоро забавиха разглеждането на няколко предложения за сливания на американски компании, включително поглъщането от израелската компанияTower Semiconductor на Intel за $5,2 млрд. и покупката на тайванската компания Silicon Motion Technology за $3,8 млрд. от производителя на чипове MaxLinear.

Сделката на Microsoft за покупката на Activision Blizzard за $ 68,7 млрд. също подлежи на продължителна проверка от Пекин, пише WSJ, тъй като миналата година Китай отхвърли искането на компаниите да сключат сделка по опростена и ускорена процедура.

Сделката на Broadcom за покупка на VMware за $ 61 млрд., за която беше обявено през май 2022 г., все още чака китайско разглеждане.

Според наличните данни, китайските чиновници разглеждат проверката на сливанията като евтин начин за натиск върху чуждестранните компании и техните правителства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: