Сингапур се превръща в убежище за китайските техно компании в битката между САЩ и Китай

Сингапур се превръща в убежище за китайските техно компании в битката между САЩ и Китай

Alibaba, Tencent и ByteDance увеличават присъствието си в островния град държава и инвестират милиарди долари в новия техно хъб.


Сингапур се смята за неутрална територия и се ползва с добри връзки както с Пекин, така и с Вашингтон.

Собственикът на приложението WeChat Tencent обяви тази седмица, че „увеличава бизнес присъствието си в Сингапур, за да подпомогне растежа на компанията в Югоизточна Азия и отвъд". 

Новият регионален офис на фирмата се смята за „стратегическо попълнение". 

Изявлението идва в отговор на скорошната забрана на китайските приложения WeChat и TikTok в САЩ, припомнят от Reuters.

В светлината на настоящата икономическа война между САЩ и Китай, Сингапур се явява решение на нуждата от политическо дисоцииране на много китайски техно компании. Посоката на развитие е към разделяне на оперативната дейност в Китай и в чужбина", коментира Томи Лу от Oxford Economics.

„Сингапур представлява идеална локация, като се има предвид неговият технологичен напредък и иновативност, както географската близост с Китай", добавя още той.

Сингапур винаги е бил приеман като регионален център на много западни фирми заради добре развитата си икономическа и съдебна система. 

Политическите сътресения в Хонконг и новият спорен закон за националната сигурност в Китай също така са причина много китайски корпорации да търсят алтернативна стабилна бизнес среда


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: