Нови санкции срещу китайски технологични компании обявиха САЩ

Нови санкции срещу китайски технологични компании обявиха САЩ

Суперкомпютърни центрове бяха добавени към черния списък


Седем китайски суперкомпютърни центрове бяха добавени към американския икономически „черен списък“ от Министерството на търговията на САЩ, съобщва CNBC. Администрацията се позовава на опасения за националната сигурност заради „изграждане на суперкомпютри, използвани от китайските военни, техните дестабилизиращи усилия за военна модернизация и/или програми за оръжия за масово унищожение“.  

Към черния списък са били добавени Информационни технологии Phytium от град Тиендзин, Шанхайският високоефективен център за проектиране на интегрални схеми, Sunway Microelectronics, Националният суперкомпютърен център Дзинан, Национален суперкомпютърен център Шънджън, Национален суперкомпютърен център Уси и Национален суперкомпютърен център Джънджоу. 

„Суперкомпютърните възможности са жизненоважни за развитието на много, а може би почти на всички съвременни оръжия и системи за национална сигурност, като ядрени оръжия и хиперзвукови оръжия“, се посочва в изявление на американския министър на търговията Джина Раймондо. „Министерството на търговията ще използва цялата възможност на своята власт, за да попречи на Китай да използва американски технологии в подкрепа на тези дестабилизиращи усилия за военна модернизация“, добави тя. 

Пекин ще отговори реципрочно на решенето на САЩ, заяви  говорителят на външното министерство на страната Чжао Лицзян. Той подчерта, че Китай ще предприеме всички необходими стъпки, за да защити фирмите и бизнеса си от санкциите на Вашингтон. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: