Китай ще прилага нов икономически модел през следващите 5 години

Китай ще прилага нов икономически модел през следващите 5 години Снимка: Freepik.com

Азиатската страна ще развива местно производство, способно да задоволи нуждите на собствения ѝ пазар с цел по-голяма независимост от САЩ и Запада.
През октомври ще се състои заседание на управляващата Китайска комунистическа партия, на което ще се обсъди бъдещата икономическа политика на страната. Предстои лидерът на партията Си Дзинпин да обяви важни дългосрочни решения за следващата петилетка.

През май той заяви, че страната ще започне да прилага стратегия на „двойна циркулация", съобщава Reuters. Какво ще рече това?

Терминът доби популярност покрай статия в South China Morning Post, в която се обясняват новите икономически принципи, които Китай смята да прилага в следващите пет години - от 2021 г. до 2025 г. 

Първият и доминиращ икономически цикъл ще бъде преход към самостоятелно местно производство, дистрибуция и потребление. Това означава, че страната се доближава отново до политиката на Мао, прилагана преди икономическите реформи в Китай от края на седемдесетте години на миналия век. 

Целта е да се постигне по-голяма независимост спрямо вноса отвън и съответно да се засили търсенето на местни стоки и услуги в страната. Това би защитило икономиката на държавата при принудителна изолация и евентуално задълбочаване на търговската война със САЩ и някои западни страни. 
 
За да насърчи обаче местния си пазар и неговата конкурентоспособност, Китай трябва да адресира някои важни вътрешни проблеми. Такива са икономическият контрол от страна на правителството, несправедливата спрямо частните компании бизнес среда, неуредената жилищна система и инфраструктура. 

Към момента огромните правителствени корпорации задушават естественото развитие на по-малките частни предприятия. Наблюдава се също и голям дисбаланс в съотношението между бедни и богати, което влияе на търсенето на пазара.

За изминалата година общият дял от внос и износ от БВП на страната е бил 32%, сравнено с рекордните 64% през 2006 г. Вътрешното потребление пък е скочило с 6% за последните девет години, като за 2019 г. достига 55,4%, което процентно обаче продължава да бъде много по-ниско от това при развитите икономики.

Разбира се, за Си Дзинпин е ясно, че едно по-мащабно затваряне на страната спрямо световния пазар би било невъзможно и разрушително на много нива.

Тук идва вторият цикъл на „двойната циркулация" - Китай ще продължава да работи активно със своите външни партньори и страните, с които поддържа добри дипломатически отношения. 

Отварянето на страната към нови инвеститори и външни партньорства ще бъде с цел подкрепа на вътрешния цикъл и местното производство и потребление.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: