Дворцовите хотели в Париж отново отварят врати

Дворцовите хотели в Париж отново отварят врати Снимка: Leading Hotels of the World

Луксозни хотели отварят вратите си за посетители след дълги месеци на блокади и ограничения.

Дворцовите хотели, едни от знаменитите забележителности, част от парижкия ландшафт, са успели да останат отворени по време на Първата и Втората световна война, но не можаха да издържат под тежестта на коронавируса. Всички те затвориха през март, когато започнаха масовите блокади във Франция, и почти всички избраха да останат затворени, дори когато ограниченията започнаха да се отменят в средата на май.


За тях нямаше смисъл да отварят врати първоначално, като се има предвид, че те се грижат до голяма степен за богата клиентела от САЩ, Близкия изток и Китай, чиито пътувания бяха забранени за Франция.


Въпреки че ресторантите и баровете им са посещавани и от парижки брокери, икономически тези хотели просто не могат да издържат без международни туристи. За да поддържат нивото на обслужване, те разчитат на голям брой персонал, който не може лесно да бъде съкратен, когато заетостта в хотелите е ниска. Но въпреки това дворците оживяват.


С международните пътувания, които все още са много ограничени, няма да е лесно разкошните им стаи да бъдат запълнени. Броят на случаите във Франция с коронавирус нараства непрекъснато през последните шест седмици, достигайки 7000 новооткрити инфекции на ден, което накара Обединеното кралство да наложи карантинни ограничения на хората, които се връщат от страната, и Германия да издаде предупреждение за пътуване за Париж и Кот д-Азур.


Предстоящите събития като Парижката седмица на модата и Откритото първенство на Франция рискуват да бъдат намалени драстично. Някои дори се притесняват, че Тур дьо Франс, който стартира в Ница преди седмица, може да бъде изоставен, преди да стигне до столицата.


Ситуацията е сложна за управление”, признава Лука Алегри, главен изпълнителен директор на Le Bistrol. „Въздействието на вируса върху бизнеса ще бъде значително." Заетостта в хотела се движеше около 22% тази седмица, казва той - далеч от 70% или по-висока през типичния септември.


Затова, за да изкуши хората да резервират, хотелът настанява гостите в по-големи стаи, като се отказва от таксите за анулиране и предлага отстъпки (въпреки че цените остават непривлекателни за традиционните стандарти). Освен това позволява късни отпътувания, така че хората да могат да се забавят, за да се насладят на наскоро обновената градина или басейна на покрива.


Остава да разберем дали подобни стимули ще бъдат достатъчни. „Четири сезона“, който също планираше да отвори отново на 1 септември, отложи откриването с още три седмици. Други като Peninsula и Mandarin Oriental дори не са определили дати за откриване.


Начинът, по който се справят тези заведения от висок клас, ще бъде важен тест за туристическия сектор на Франция, който генерира 8% от брутния вътрешен продукт на страната и дава работа на около 2 милиона души. Преди COVID-19 Франция беше най-добрата дестинация в света за международни туристи, като годишно пристигаха над 89 милиона посетители.


Пандемията остави фирмите да се борят да преобразуват своите предложения - и ценообразуването - за да привлекат повече местни жители и европейци. Хотелите и ресторантите в плажните и планинските райони успяха да спасят летния сезон, благодарение на французите, избрали да останат в страната, подкрепени от европейски туристи. Но тази есен бизнес пътниците никъде не се срещат, нанасяйки жесток удар на френските хотели, които обикновено разчитат на тях за около две трети от приходите.


Най-добрите хотели в Париж може да се борят да се справят с новата реалност, според Вангуелис Панайотис, експерт по туризъм в пазарния изследовател MKG Group. „Дворците ще трябва да променят начина си на работа - казва той. - Ще бъде много скъпо да се поддържа същото ниво на обслужване с по-малко гости. Те се отварят въпреки факта, че много вероятно първо ще загубят пари. Но те също искат да изпратят сигнал до своите клиенти, че е възможно да се върнат и да изживеят Париж отново."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: