Как да намалим напрежението в очите, когато прекарваме много време пред монитора?

Как да намалим напрежението в очите, когато прекарваме много време пред монитора? Снимка: Photo by Nick Morrison on Unsplash

Ако очите ви се чувстват уморени, може да се окаже, че те са напрегнати от взирането в ярки светещи екрани през целия ден.

Всички сме на закрито и прекарваме повече време от всякога, загледани в компютърни екрани, телефони и таблети, докато работим от вкъщи. Има някои настройки, вградени в iPhone, Android, macOS и Windows 10, които обаче могат да ви помогнат да намалите напрежението на очите и да улесните заспиването, като промените цвета на екрана си от бял до оранжев.


Уебсайтът на Apple, например, казва, че „проучванията показват, че излагането на ярко синя светлина вечер може да повлияе на вашите циркадни ритми и да затрудни заспиването. Night Shift използва часовника и геолокацията на вашия компютър, за да определи кога е залезът на вашето местоположение. След това автоматично премества цветовете в дисплея към по-топлия край на спектъра. На сутринта той връща дисплея към неговите редовни настройки".


Тези настройки, често наричани нощна светлина или нощен режим, са особено полезни вечер. Просто намалявате яркостта на устройството, което използвате, и пускате нощния филтър. Това улеснява четенето, без да напрягате очите си толкова. Това не е задължително същото като пълните блокери на синя светлина, за които някои хора твърдят, че могат да ви помогнат да заспите по-лесно или да намалите напрежението на очите повече от настройките на софтуера, но е стъпка към по-отпочинали очи.


Освен това можете допълнително да намалите напрежението в очите, като следвате правилото 20-20-20, което казва, че трябва да правите почивка на всеки 20 минути и да гледате нещо на 20 фута разстояние за 20 секунди.


Но ако просто искате да улесните гледането на екран вечер, може да намерите тези опции за iPhone, Mac, Windows и Android полезни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: