Шефът ми е алгоритъм... и още нещо за дигитализацията

Шефът ми е алгоритъм... и още нещо за дигитализацията


Шефът ми е... алгоритъм?

Звучи ни напълно абсурдно, но вероятно в близкото бъдеще това ще бъде факт за повечето от нас. Шефовете ни, колегите ни.. ще бъдат алгоритми.

В Обединеното кралство има 2,8 милиона души, които са част от т.нар. гиг икономика. „Гиг" служители са и тези, които карат Uber, като тяхната работа се управлява от алгоритъм.

Досега сме смятали, че щом в работата на един човек са замесени алгоритми, то би следвало да работи в подобна сфера или да е пряко обвързан с приложение, но с дигитализацията нещата рязко се обръщат. Променя се дори образователната система, начинът, по който учителите преподават, променя се системата за здравеопазване, застраховки, дори начинът, по който работи и полицейската система. 

Предполага се, че над 20% от работниците ще бъдат заменени от изкуствен интелект през следващите двадесет години.
Дигитализацията ще се окаже огромно предизвикателство за повечето работници, които ще се сблъскат с работа с предварително програмирани системи. 

Как да работим за алгоритъм?
В идеалния случай дигитализацията само ще спомогне за работата на служителите, които биха могли да се доверяват на данните, които ще им бъдат предоставени от изкуствения интелект. Така твърди експертът по въпроса Карън Грегъри. Според нея трябва да разчитаме максимално на информационните потоци, основани на статистически данни, които ще направят работата и живота ни по-лесни.
Очаква се до 20 години алгоритмите да навлязат във всеки един сектор на работа, по един или друг начин, твърди тя.

Какво можем да направим ние като служители?


Според нея, за да прогресираме в работата си, трябва да разчитаме на статистиките и да разширим кръгозора си.
Хората, които имат по-добро образование и преминават курсове за адаптация към дигитализацията, вероятно ще бъдат по-успешни в работата си, смята тя. Служителите, които изостават, вероятно ще бъдат подвластни на „прищевките на алгоритмите".
 При липса на добър ръководител може да се повторят някои събития от миналото и работниците наистина да бъдат заменени, твърди Карън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: