Европейските акции напредват, възстановявайки загубите от миналата седмица

Европейските акции напредват, възстановявайки загубите от миналата седмица Снимка: Euronews

Световните акции миналата седмица отбелязаха най-големия си седмичен процентен спад от почти три месеца, след като спадът на американските технологични мегапазари натежа върху очакванията на инвеститори.

Общоевропейският Stoxx 600 се покачи с 0,7% в началото на търговията, като автомобилите добавиха 1,7%, за да спечелят, тъй като всички сектори и основните борсови пазари навлязоха в положителна територия.


Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се смесиха по време на търговията в понеделник следобед, след като инвеститорите наблюдават продължаващото напрежение между Вашингтон и Пекин. Това се случва, след като Ройтерс съобщи, че администрацията на Тръмп обмисля да включи в черния си списък Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), най-големия производител на чипове в Китай.


Износът (деноминиран в долари) на Китай надмина очакванията през август да се изкачи с 9,5% спрямо предходната година, докато вносът спадна с 2,1% за същия период.


Щатските фючърси на акции очакват слабо представяне на Уолстрийт, като фючърсите на Nasdaq сочат по-ниски стойности, което сигнализира за по-нататъшни технологични загуби.


В Европа се очаква британският премиер Борис Джонсън да обяви в понеделник, че Великобритания и Европейският съюз трябва да „продължат напред", ако не може да се постигне споразумение за свободна търговия преди 15 октомври. Осмият кръг от преговорите за Брекзит започва тази седмица.


В неделя Германия предупреди, че липсата на руско сътрудничество в разследването на отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални може да принуди най-голямата европейска икономика да преосмисли проекта си за газопровод „Северен поток 2" между двете страни.


В корпоративните новини: коронавирусната ваксина, разработена от френската Sanofi и британската GlaxoSmithKline, вероятно ще струва по-малко от 10 евро, заяви президентът на Sanofi във Франция в събота.


Швейцарският вестник Sonntags Zeitung съобщи в неделя, че все още не са разкрити допълнителни доказателства за шпионски инциденти в Credit Suisse при управлението на бившия изпълнителен директор Тиджане Тиам. Понастоящем банката е обект на изпълнителни действия от швейцарския регулатор FINMA заради шпионския скандал, избухнал в края на миналата година.


Акциите на испанската банка Banco De Sabadell нарастват с повече от 7% в началото на търговията, докато няма значителни загуби на Stoxx 600.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: