Лекарите в Пакистан стачкуват заради липса на защитни средства

Лекарите в Пакистан стачкуват заради липса на защитни средства Снимка: Pixabay

Пакистанските лекари протестират срещу лошото качество на предпазната екипировка чрез седяща стачка на смени
В Пакистан здравните работници на първа линия в най-голямата пакистанска провинция Пенджаб излязоха на протест. Те се обявяват срещу лошото качество на предпазна екипировка чрез седящи стачки на смени. 

Д-р Салман Хазеб Чадри, президент на Асоциацията на младите лекари в тази провинция, заяви, че нискокачественото оборудване води до увеличаване на броя на заразените здравни специалисти и че заформя голям здравен съюз, включващ медицински сестри и парамедици, които настояват за по-голяма защита.

Чадри каза, че 100 здравни специалисти вече са дали позитивен резултат при тестването за вируса. Пакистан потвърди 12 723 заболели и 269 смъртни случая вследствие на коронавируса. Истинските стойности на инфекцията се смятат за по-високи.

Пакистан регистрира постоянен ежедневен ръст от около 750 положителни случая през последната седмица. Тестването е все още слабо - с едва 6800 души, които се тестват дневно в страна от 220 милиона души. 60% от тях живеят в най-многолюдната провинция Пенджаб. 

Пакистан се бори да получи защитно оборудване за здравните специалисти. 
По-рано този месец протестиращите лекари в югозападната провинция Белуджистан бяха вкарани в затвора, но след това бяха освободени в рамките на няколко часа. 

Правителството увеличи доставките на защитно оборудване, след като получи самолетни товари от Китай и засили местното производство. Но по думите на Чадри качеството на материалите е ниско.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: