12 деца, които ще променят свeта

12 деца, които ще променят свeта Снимка: www.flickr.com

Милена Радойчева от София е сред 12-те деца, които Washington Post определя като двигатели на промяната
Американското издание Washington Post избра 12 деца, които имат потенциала да променят света, в които живеем, към по-добро. Сред тях е и 16-годишната Милена Радойчева от София, чиято идея е забелязана от изданието. 

Милена Радойчева, 16 г., България 
Кауза: Насърчаване на добро поведение в онлайн пространството

Били ли сте някога побойник? Или били ли сте свидетел на побой, без да го спрете? Това са важни въпроси, според Милена Радойчева, член на младежката група на Българския център за безопасен интернет (SafeNet). 

Тя си спомня за случка, в която в групов чат друго дете става мишена на злобни атаки. „Започна като на шега - казва тя - и аз не направих нищо по въпроса. Седях и гледах." Милена казва, че няма да позволи това да се повтори. 
За да стане това, тя помага за разработването на нова кампания на младежката група на SafeNet за повишаване на информираността против онлайн агресията. Подходът е не да се критикуват децата, а да се възпитават как да променят гледната си точка. За целта младежите създават видеоклип с ядосано момче, пишещо гневни съобщения на компютъра си. В момента, в който момчето вижда рисунките на малката си сестра, които показват баткото като супергерой, той осъзнава, че не се е държал като такъв. 

„Интернет никога няма да е щастливо място с пъстри дъги - казва Милена. - Но може да бъде по-добро място, ако бъдем внимателни и грижовни.“ 

Да бъде част от екип, който насърчава децата да споделят, е ново за Милена. Но след участието й в конкурс за есе на младежи, тя открива SafeNet и оттогава се присъединява към други организации, включително младежката мрежа Megaphone и детския съвет Eurochild. Милена се шегува, че е трябвало да направи на родителите си диаграма, за да могат да разберат всички нейни дейности.   

Като по-малка Милена се е преструвала на водещ на токшоу в хола. Целта й сега не е толкова различна: „Искам да говоря за неща, за които трябва да се говори.“   

Shana Grant, 17 г., Вашингтон, САЩ 
Кауза: Контрол над оръжията и насилието 

Във Вашингтон през 2017 г. е имало 116 убийства. На 20 септември 2017 г. е нощта, в която 16-годишният Заир Кели е застрелян до дома си от тийнейджър, който се опитва да го ограби. Заир е първият човек, починал от насилие с пистолет, когото Шана познава лично. И желае той да е последен. 

„Винаги съм се интересувала от социална справедливост и как мога да подобря моята общност“, казва Шана. 
Вярвайки силно, че младежите могат да направят промяна, тя се включва в борбата срещу насилието. Няколко месеца по-късно тя е на улицата в Пенсилвания за манифестация, ръководена от ученици, в подкрепа на мерките за контрол на оръжията. 

Сега Шана работи върху проект за подпомагане на ученици, които са изложени на риск да се превърнат в престъпници. Тя го нарича „предотвратяване на пътя от училище до затвор“. Шана е за решаването на поблемите без насилие. Нарича го „практикуване на мир“.

Ето някои от нейните предложения към младите хора, които се чувстват ядосани или стресирани: 
Дишайте дълбоко, запишете чувствата си, поговорете с някого, опитайте се да видите гледната точка на другия човек и потърсете дейности, които ви харесват, като слушане на музика.   

Kauã Rodolfo, 11 г., Бразилия 
Кауза: Повишаване на екологичната осведоменост 

Няколко са екологичните бедствия в Бразилия през последните месеци: свлачища на кални маси, разлив на нефт и пожарите в тропическите гори на Амазонка. 
Кауг Родолфо, 11-годишен, решава, че трябва да помогне. Той започва да засажда дървета. 
Важно е да спасим планетата - казва Кауг - и е важно да защитим дърветата, защото те ни правят по-добри.“ 

Кауг е посланик на организацията Plant-for-the-Planet. Това е международна организация, водена от деца, за повишаване на осведомеността за екологията. Целта на Plant-for-the-Planet е засаждане на 1 милион дървета. Всичко започва с едно засадено дърво в училищен двор от дете в Германия. А след няколко години дърветата са вече 1 милион. Кауг разбира за инициативата и започва да сади дървета. 
„Планетата ще намери начин, ако хората се научат да работят заедно“, казва той. Това е ценност, която той се опитва да внуши по време на своите презентации и кампании за засаждане на дървета.   

Maimouna Ndiaye, 14 г., Мали 
Кауза: Повече момичета в програмирането

Най-малкото дете от националния екип по роботика на Мали иска да изгради перфектния робот-аситент, изкуствен интелект, който е изключително прецизен. 

Тя и други тийнейджъри в столицата Бамако се занимават с писане на кодове. Те създават, наред с други проекти, приложения, които превеждат бамбара (езика на Мали) на френски и английски. 
Днес тя вижда роботиката като бъдещето и подтиква други момичета в града да преследват мечтите си. Maimouna е проектирала дистанционно управляван робот на колела, който мига с цветове на дъгата. Надява се да съдаде нещо по-човешко, андроид, който да се справя с всички задачи.   

William Winslow, 14 г., Северна Каролина 
Кауза: Край на детския глад 

„Ще направя всичко необходимо, за да прекратя глада сред децата", казва Уилям Уинслоу, 14-годишният основател на нестопанската организация Food Drive Kids. 
Уилям е в първи клас, когато за първи път научава, че поне 1 на 5 деца са изложени на риск от глад. Това го шокира. „Мислех, че всички имат същия живот като мен. Това беше грубо събуждане към реалността."

Момчето отива с майка си в местния супермаркет. Там тай убеждава хората да купят храна за гладуващите деца. Седем години по-късно той е събрал над 55 000 паунда храна и 63 000 долара. Уилям заедно с брат си създават Food Drive Kids. Организацията осигурява храни за общността. Помагат за изграждането на четири градини с насаждения, за да предоставят достъп до здравословна храна на децата. Имат два малки хранителни склада.  

Haaziq Kazi, 13 г., Индия 
Кауза: Океанският отпадък 

Гледката на мъртъв кит с 37 килограма пластмаса в раздутия си корем подтиква Хаазик Кази да действа. 

„В океана плават около 5 трилиона парчета пластмаса. Това би било достатъчно, за да подредите два пъти двулитрови пластмасови бутилки от тук до Луната и обратно." 

Хаазик, тогава на 9 години, се опива да създаде устройство, което да помогне за почистването на океаните. Три години по-късно първият концептуален дизайн на устройството, наречено ERVIS, е готов - кораб с чинии и камери. Чиниите трябва да плават по повърхността на океана, създавайки водовъртеж, който да засмуква отпадъците вътре, отделенията в камерата ще съхраняват отпадъците. След това отпадъците ще бъдат изпратени за рециклиране на сушата. Устройството ще се захранва от възобновяема енергия и ще има механизъм за филтриране. Момчето работи с учени и инженери за реалното изпълнеие на проекта. Търси се и финансиране.   

Genesis Butler, 13 г., Калифорния 
Кауза: Правата на животните и опазването на околната среда 

Генезис Бътлър има три кучета и обича всички животни. На 3 тя става вегетарианка, човек, който не яде месо, а на 6 години вече е веган, не яде никакви животински продукти. Упява да убеди и семейството си в това. Генезис основава нестопанската организация GenesisForAnimals.org в помощ на приюти за животни. Миналата година тя пише до папа Франциск, като го моли да се откаже от месо за Великия пост. Отговорът е, че папата се гордее с нея. „Ако хората могат да променят начина, по който се хранят, това ще има незабавно въздействие върху планетата", казва тя.   

Naudia Greenawalt, 10 г., и Linkin Eger, 10 г., Уисконсин 
Кауза: Повишаване на осведомеността за рака при децата 

Нудия пише книга за приятеля си, които има тумор в мозък. 
Нудия придружава приятеля си в болница, прави снимки и интервюта със семейството му и медицинския екип. 

През 2017 г. публикува „Моят приятел Линкин, историята на едно дете с рак". Въз основа на книгата е продуциран документален филм, който е номиниран за наградата „Еми".  

Sidney Keys III, 14 г., Мисури 
Кауза: Подобряване на грамотността сред момчетата 

През 2016 г. Сидни създава клуб за четене за момчета на възраст от 7 до 13 години. Клубът, който вече има над 100 члена, се фокусира върху афро-американската литература. Събират се всеки месец, за да обсъждат книги. 
Целта е клубът да се предложи и на училищните програми.  

Demetri Sedita, 16 г., Флорида 
Кауза: Защита на водите в залива Тампа 

Всеки януари фестивалът на пиратите Gasparilla привлича тълпи от хора в Тампа, Флорида. Разиграва се нападение на пиратски кораби. А хората хвърлят огърлици от мъниста върху тях. Това е част от фестивала.
16-годишният Деметри обаче вижда опасността в този ритуал. 
Мънистата са отпадък, морските животни ги изяждат и те се разпадат на малки парченца токсична пластмаса, която навлиза в екосистемата отново.   

Той и 14-годишният му брат Итън основават Green Gasparilla през 2015 г., за да се опитат да спрат проблема с изхвърлените мъниста. Те организират почистване на мънистата след фестивала - с родители, приятели и доброволци. Целта е мънистата да не попадат повече във водата. 
„Нашата цел е да уведомим обществеността, че бъдещите поколения няма да могат да се наслаждават на водните канали поради нашите безразсъдни действия“, казва Деметри. 
Момчетата опитват да прокарат закон срещу мънистата. 

Alice Imbastari, 10 г., Италия 
Кауза: Почистване на морето 

Алис Имбастари не си играе на плажа. Тя го почиства от боклуците. 

Момичето произнася реч пред хилядите хора, събрали се за първия симпозиум Global Climate Strike for Future. Родителите на Алис я оставят да протестира, по подобие на нейния модел за подражание Грета Тунберг, която привлече вниманието в световен мащаб с кампанията си за борба с изменението на климата. 

Алис често е самотна на плажа - другите деца от училището й не се интересуват от нейната кауза. „Прибирам се и на следващия ден отново има пластмаса", казва Алис. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: