В Румъния строят плавателен съд за добив на диаманти

В Румъния строят плавателен съд за добив на диаманти Снимка: korabel.ru

Оказва се, че тези скъпоценности могат да се извличат от морското дъно.

Свикнали сме да си представяме, че добивът на диаманти е изключително сухоземна дейност. Отначало се разработва находището - преди това се е правело ръчно, с лопати, а сега – с промишлени способи. След това от недрата на земята се извличат блестящи скъпоценности, които след специална обработка се превръщат в баснословно скъпи диаманти, украсяващи бижутата на известни династии.

 

Но чували ли сте някога диаманти да се добиват на кораб?

Оказва се, че и това е възможно - от дъното на морето!

 

Всъщност подводният добив на полезни изкопаеми не е нещо ново. Още през 1963 г. край бреговете на Флорида са тествани устройства за разработване на желязо-манганови конкреции на дъното на Атлантическия океан. В морето Лаптеви, граничещо със Северния ледовит океан, пък работи плаващо предприятие за добив на олово.

 

Така че, в морския добив на диаманти също няма нищо странно. И тази практика вече е усвоена от най-успешната фирма за производство на диаманти на планетата De Beers. Тя разработва дълбоководната кариера Solwara 1, която представлява върха на угаснал подводен вулкан.

 

Директният добив се извършва от робот с гъсенични вериги, който пълзи по морското дъно, а добитата маса постъпва на борда на специален кораб. На него се извършва почистването и сортирането - по този начин на ден се извличат средно по 700 диаманта с най-високо качество.

 

Сега по поръчка на De Beers в корабостроителницата Damen Shipyards Mangalia в Румъния се строи 177-метров  кораб за морски добив на диаманти. Стойността на договора е 468 милиона долара.

 

Очаква се работата по кораба да бъде завършена през 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: