Компанията Neuralink получи разрешение да тества чипове върху хора

Компанията  Neuralink получи разрешение да тества чипове върху хора Снимка: aol.com

Компанията на милиардера Neuralink съобщи в Twitter, че Агенцията по храните и лекарствата (FDA) е одобрила първите изпитания на мозъчните импланти върху хора

Neuralink разработва устройствата, с цел да помогне на хора със загубено зрение или мобилност. Идеята е имплантиран в мозъка микрочип да интерпретира мозъчните сигнали  и чрез Bluetooth да ги предава към компютър, който да позволи на ползвателите „да виждат” и да се движат. 

От FDA все още не са коментирали новината. Чиповете дълго време се тестваха върху овце и маймуни, а наскоро Мъск обяви, че технологията може да помогне и за намаляване на риска хората да бъдат заменени от изкуствен интелект в различни дейности. 

Молбата на Neuralink да експериментира с микрочиповете си върху хора няколко пъти беше отхвърляна. Това осуети плановете на Илон Мъск за въвеждането на технологията в широка употреба, обявена първо за 2020 г., след това за 2022 г. Neuralink претърпя още един неуспех през декември миналата година, когато беше разследван за предполагаеми нарушения на хуманното отношение към животните. . 

Последно през март, позовавайки се на множество настоящи и бивши служители на Neuralink, Reuters отново съобщи за отказ на FDA да одобри тестове с хора от съображения за безопасност. 

Обявявайки вчера новината, Neuralink наричат разрешението важна първа стъпка, която един ден ще ни позволи да помогнем на много хора“. Същевременно в съобщението си компанията благодари за „невероятната работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA“.

Според изявлението, за момента няма „непосредствени планове” за набиране на участници в изпитанията, но Neuralink обещават "скоро" повече информация, подчертавайки, че „безопасността, достъпността и надеждността“ са приоритети във всеки етап на процеса. 

Според запознати, „катализатор” за решението може би е скорошна новина, че чрез система мозъчни импланти, разработени от швейцарски учени, парализиран мъж от Нидерландия е проходил, командвайки тялото си само с мисъл. За експеримента не са оповестени много подробности, освен че имплантите предават командите на мозъка безжично към мускулите на краката и стъпълата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: