Измама за милиони британски лири „прослави” Сливен във Великобритания

Измама за милиони британски лири „прослави” Сливен във Великобритания Снимка: lbc.co.uk

Наричан някога „българския Манчестер”, в последните години Сливен „процъфтява” за сметка на нищо неподозиращите британски данъкоплатци

Най-голямата схема за измами с британски социални помощи е разкрита, след като български полицай решава, че трябва да сигнализира британските власти за невероятния поток от британски парични преводи, засипали града му. 

Схемата започва да се разплита, когато 47-годишният инспектор Васил Панайотов забелязва, че в Сливен се строят и ремонтират имоти, откриват се 30 (!) казина, а жителите носят дизайнерски дрехи. Детективът започва сам да разследва внезапния приток на пари и бързо установява, че хиляди хора, много от които никога не са стъпвали във Великобритания, получават ежемесечно до £ 2 500 британски помощи, разкрива The ​​Telegraph.

Чрез британското посолство в София Панайотов предупреждава британските власти, които в началото просто казват „Не може да бъде”, но през май 2021 г. провеждат в северен Лондон поредица от акции. Така се стига до ареста на петима български граждани, които през април признаха, че са откраднали над £ 50 милиона от британската система за социално подпомагане, а този вторник мина последното им дело. 

„Мозъците” зад измамата са 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова, 33-годишният Гюнеш Али и 26-годишната Патриция Панева. В апартамента на Николова и Стоянов са открити £ 750 000 в брой, дизайнерски дрехи, бижута, скъпи часовници, обувки и маратонки. В дома, обитаван от Али, са открити над £ 40 000 в брой, пръстен от „Тифани” и видео, на което "финансовият бос" се е снимал накичен с пари.

Според съда, основните „архитекти” на измамата са Али и Николова. На процеса във вторник прокурорът каза: „Престъплението включва хиляди измамни искове, изплатени от Министерството на труда и пенсиите (DWP) за обезщетения, жилищни наеми, данъчен кредит за деца и просто подпомагане на хора с ниски доходи или безработни”.

Въпреки мащаба си, измамната схема работи изключително лесно и ефективно, посочва съдът. В повечето случаи исковете са подавани от хора, „почти всички българи“. които живеят в България, но представят фалшиви документи, че са в Обединеното кралство. 

Бандата действа методично: първо проучва британската система за социални помощи, после намира „клиенти”, съгласни да предоставят личните си данни и да измамят, че живеят и работят в Обединеното кралство. Тогава „тарторите” подготвят фалшиви договори с работодатели и наемодатели, фалшиви фишове за заплати, фалшиви бележки от лични лекари, учители и др.

Организират се и „стотици евтини полети” за да могат фалшивите ищци да присъстват на интервюта или да си правят снимки, „доказващи“, че живеят в страната и имат право на обезщетения. Участниците имат група в WhatsApp, разменят снимки и често се подиграват с „наивността на DWP“.

Веднъж одобрени, ищците плащат на „шефовете” еднократна комисиона между £ 500 и £ 800 и няколко месеца получават ежемесечна помощ между £ 2 000 и £ 2 500. После плащанията се пренасочват към сметки на престъпните босове. Според 47-годишния следовател Панайотов, „клиентите” в схемата на Николова са поне 5 - 6 хиляди души, плюс поне още толкова в „контингента” на Али - и много от тях вероятно все още получават помощи. 

Пред The ​​Telegraph инспектор Панайотов казва, че истинският мащаб на измамата със сигурност е далеч по-голям от изчисленото досега. Сензационната злоупотреба отвежда в Сливен екип на изданието, който описва „някога процъфтяващия индустриален град, известен сега като източник на ромски момичета за европейската секс-индустрия, както и с големите си ромски „гета” в покрайнините, където много от къщите са по-скоро имения”.

Inside the Bulgarian town that cashed in on Britain's biggest benefits fraud
В ромския квартал на Сливен, снимка - The Telegraph 

Журналистите на The Telegraph отиват и в Пловдив, в кафене "Дриймс", където е арестуван Али, за да чуят историите за "безумните пари",  които бандата е направила.

Пред The Telegraph инспектор Панайотов каза, че с приходите от измамата Сливен се е  "трансформирал” и че много от „подпомаганите”, в голямата си част от ромското малцинство, са "живели като барони". Видео и снимки в The Telegraph, показват хора, които хвърлят пачки пари във въздуха или поръчват песен на сватба за € 20 000… Както казва инспектор Панайотов пред изданието, „Това са вашите пари. Това са британски пари".

След арестите инспектор Панайотов е поканен в британското посолство в София за рождения ден на покойната кралицата, но това изглежда е единственото признание, което е получил, докато много хора в Сливен го мразят. Междувременно DWP продължава проследяването на фалшиви плащания, събира доказателства за фалшива документация и фалшиви документи за самоличност, произведени от „сливенската” група. За момента не е ясно какви санкции ще претърпят фалшивите ищци – в случай, че британското правосъдие успее да стигне до тях. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: