Археолози откриха древни легла на възраст 227 хиляди години

Археолози откриха древни легла на възраст 227 хиляди години Снимка: getyourguide.com

В пещера в провинция Квазулу-Натал (ЮАР) учени откриха легла на древни хора, направени от треви и билки. Оказа се, че нашите предци са използвали камфорово дърво, за да отблсъскват насекомите.

Археолози от Университета във Витватерсранд, Йоханесбург (ЮАР), по време на разкопки в пещера в провинция Квазулу-Натал се натъкнаха на легла, на които древните хора са спали преди около 227 хиляди години. Ложетата представляват наредени една върху друга постилки от трева, пише New Scientist.

 

Известно е, че в протежение на цялата праисторическа епоха на територията на Квазулу-Натал постоянно са живели хора. Учените често намират различни древни артефакти в пещерите на провинцията.

 

По време на последните разкопки са открити постилки, изплетени от различни видове треви.

 

Според специалистите най-древните слоеве на постилките са на възраст от 183 до 227 хиляди години. Под много „легла" е намерена пепел, което говори за това, че древните хора са изгаряли старите постилки и върху тях са поставяли нов слой.

 

„Това означава, че хората умишлено са поставяли постилките от трева  върху пепелта, за да отблъскват пълзящите насекоми. Също така нашите експерти откриха изгорени парчета камфорово дърво. Камфорът до ден днешен се използва като репелент срещу насекоми. Напълно е възможно дървото да е горено от предците ни, за да може димът да отблъсква летящите насекоми", поясниха археолозите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: