Замърсяването на въздуха съкрати продължителността на живота в света с две години

Замърсяването на въздуха съкрати продължителността на живота в света с две години Снимка: https://pixabay.com/

Микроскопичното замърсяване на въздуха, причинено от изгаряне на изкопаеми горива, съкращава продължителността на живота на хората по света с повече от две години, обявиха учени

В Южна Азия средностатистическият човек би живял пет години по-дълго, ако нивата на замърсяване с фини частици с диаметър до 2,5 микрометра отговарят на стандартите на Световната здравна организация (СЗО), сочи доклад на Института за енергийна политика на Чикагския университет.

В индийските щати Утар Прадеш и Бихар, където живеят 300 милиона души, белодробните и сърдечните заболявания, причинени от замърсяването с PM 2,5, съкращават продължителността на живота с осем години, а в Ню Дехи с десет години. Замърсяването с PM 2,5 частици, което съответства на дебелината на човешката коса, прониква дълбоко в белите дробове и навлиза в кръвния поток.

През 2013 г. ООН го класира сред причините за рак. Според СЗО нивото на тези частици във въздуха не трябва да надвишава 15 микрограма на квадратен метър за 24 часа или средно 5 mcg / m3 на година. Тъй като има все повече доказателства, че те са много вредни за здравето, СЗО затегна стандартите си миналата година, за първи път от определянето на стандартите за качество на въздуха през 2005 г.

Чистият въздух се връща под формата на допълнителни години живот за хората по целия свят“, казват ръководителят на изследването Криста Хасенкопф и колеги в доклада за индекса на качеството на въздуха.

„Продължителното намаляване на глобалното замърсяване на въздуха в съответствие с насоките на СЗО би добавило 2,2 години към средната продължителност на живота."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: