Продължителност на живота: кои от европейците живеят най-дълго?

Продължителност на живота: кои от европейците живеят най-дълго? Снимка: pikist.com

Очакваната продължителност на живота на европейците е 80,1 години, според данните за 2021 г., публикувани тази седмица от агенция Eurostat.

Очаква се продължителността на живота да бъде една от ключовите теми на европейската политика, тъй като континентът е изправен пред проблема със застаряване на населението, съобщава Euronews.

Очакваната продължителност на живота на европейците е 80,1 години, според данните за 2021 г., публикувани тази седмица от агенция Eurostat. 

Важно е да се уточни, че не е коректно този показател да се прилага за целия континент, тъй като резултатите от изследването показват значителна разлика между отделните региони на континентална Европа, където средната продължителност на живота варира от 69 до 85 години.

От 242 региона по NUTS 2 (една от 5-те категории на системата за териториално деление на ЕС) - най-малко живеят жителите на българския Северозапад (69,7 години), а най-дълго - в испанския град Мадрид (85,4).

Повишаването на жизнения стандарт, подобряването на качеството на образованието, медицинските услуги и достъпът до тях обуславят по-високите показатели, а по-ниските свидетелстват за отсъствието на тези фактори.

Очакваната продължителност на живота (ОПЖ) на жените е била по-висока във всички региони, за които има данни. Като цяло в Европа жените живеят с 5,7 години по-дълго от мъжете.

В мащабите на страната най-високата очаквана продължителност на живота през 2021 г. се запазва в Лихтенщайн - 84,4 години. Показателят за ОПЖ на швейцарците е 83,9 години, следват испанците - 83,3 години и финландците - 83,2 години.

До 2019 г. ОПЖ в Европа нараства с относително стабилни темпове и достига 81,3 години. През следващите години обаче се наблюдава рекорден спад, който често се приписва на последиците от пандемията от COVID-19.

Показателят за 2021 г. е дори по-нисък в сравнение с 2020 г., когато е 80,4.

Експертите смятат, че спадът би трябвало да бъде заменен от подем, тъй като детската смъртност намалява, стандартът на живот постепенно се повишава.

Това се отразява в статистиката: страните с висок индекс на човешко развитие са на  първите места.

За какво конкретно говорят тези цифри?

Световната здравна организация определя очакваната продължителност на живота като средния брой години, които човек, който е роден, може да изживее, като се вземат предвид редица фактори, включително времето, региона и наличните заболявания.

Показателят отчита полово-възрастовия коефициент на смъртност, преобладаващ към момента на раждането през определена година в дадена държава, територия или област.

Този показател често се нарича най-важният инструмент за проследяване на нивото на благосъстояние на обществото, той е от голямо значение за а разработването на държавните политикики.

Например, Франция се опитва да решава проблема с увеличаването на продължителността на живота на населението и свързаната с това тежест върху системата за социално осигуряване и здравеопазване.

За целта в началото на тази година френското правителство прие поредица от реформи, насочени към увеличаване на пенсионната възраст и стимулиране на хората да работят по-дълго. Решението предизвика протести в цялата страна.

Застаряването на населението обаче се случва не само във Франция (където процентът на ОПЖ не е най-висока). В цяла Европа вече няколко десетилетия очакваната продължителност на живота нараства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: