Япония ще разчиства космическия боклук

Япония ще разчиства космическия боклук Снимка: nasaspaceflight.com

Сателит, управляван от японската компания Astroscale, преследва 3-тонен сегмент от японска ракета, който витае в космоса от 15 години

С размери 11 м х 4 м, сегментът се носи на височина от около 600 км и е изгоряла степен от японска ракета за измерване на въглеродния диоксид в атмосферата, наречена Gosat.  Проблемът с орбиталните отпадъци и устойчивото използване на космоса е гореща тема в момента. От началото на космическата ера през 1957 г. в околоземна орбита са се натрупали милиони отломки.

Този блуждаещ рояк предимно от метални части рискува да се сблъска, да повреди и дори да унищожи функциониращи сателити, които използваме за комуникация и наблюдение на планетата. Ракетни тела като сегмента от Gosat са особено опасни с огромния си обем.

Astroscale разработва бизнес, който ще предложи „почистването” на околоземната орбита от отпадъци. В настоящата си първа мисия компанията тества сензорите и софтуера, осигуряващ безопасността на операциите при работа с летящи тела в близост. Astroscale вярват, че през следващите няколко години ще се подготвят да събират отпадъците от човешката дейност, носещи се в небето. 

Всички детайли на по-модерните ракети, изстреляни в последните години, се връщат на земята скоро след полета, но по-старите модели не гарантират това. Европейската космическа агенция наскоро преброи около 2 220 ракетни части, все още носещи се в орбита.

Astroscale наричат мисията си Adras-J или Active Debris Removal Astroscale-Japan (Активно отстраняване на отломки Astroscale, Япония). Интелигентният космически кораб на компанията беше изстрелян на 18 февруари, с цел да се приближи до сегмента от Gosat. Окончателният близък подход до огромния метален обект се гарантира от сензори, камери и алгоритми, за да се предотврати възможен сблъсък.

Денонощните операции се контролират от Mission Control в Токио и британската база на Astroscale в Харуел, Оксфордшир. Двете контролни станции осигуряват прецизната навигация и изпълнението на първата задача – да се направят множество снимки на сегмента Gosat, да се установи състоянието на структурата му, скоростта ѝ на полет и оста, около която се върти. Един от първите етапи, които ще последват в усъвършенстването на Adras-J е монтирането на роботизирани ръце.

Освен Astroscale в Япония, множество компании по света разработват технологии за отстраняване на опасни останки от космическата дейност на хората. Експертите казват, че за да се предотврати много вероятната каскада от сблъсъци в орбита, космическите нации трябва ежегодно да почистват околозамната орбита. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: