Измамници точат чужди сметки чрез изкуствен интелект

Измамници точат чужди сметки чрез изкуствен интелект Снимка: pixabay.com

През последната година опитите за измама с фалшива самоличност, генерирана от изкуствен интелект (ИИ) са нараснали с 3 000%

Ситуацията с така наречената „дълбока фалшификация” (Deepfakе) е особено сериозна, тъй като позволява финансови измами, отбелязва ВВС. Досега „най-актуалният” начин за измамно проникване в чужда банкова сметка беше използването на открадната самоличност. Но с развитието на генеративния ИИ, който имитира външността и гласа на човек, измамниците намериха високотехнолотичен начин да се възползват от банкови сметки на нищо неподозиращите им титуляри.

Последен пример е прехвърлянето на € 23 милиона от сметка на компания в Хонконг, извършено съгласно видеонареждане от създаден чрез ИИ образ и глас на финансовия директор на компанията. Според хонконгската полиция, служителят, извършил прехвърлянето, е вярвал, че разговаря с истинския финансов директор на компанията. Измамата била разкрита едва когато служителят по-късно проверил превода в централния офис на фирмата.

Все повече полицейски доклади съобщават за фалшиви обаждания от приятели и роднини, които молят за финансова помощ. Тъй като звучат „истински” и обикновено не искат големи суми, много хора се подвеждат. Съветът на експертите е такива обаждания винаги да се проверяват и потвърждават чрез обратна връзка и по възможност – от друг телефон.

Измамната практика в Австралия пък насърчава инвестиции. Инструмент за това са фалшиви рекламни клипове, често пъти с „участието” на знаменитости, които уж гарантират възвращаемостта. Според Националния център за борба с измамите, по този начин австралийски граждани са изгубили около € 4.9 милиона миналата година. Тази форма на измама се приближи и до Европа, когато през октомври 2023 г. фалшиви видеоклипове с генерирани образи на водещи от ВВС препоръчваха инвестиционен проект на Илон Мъск. 

В САЩ Центърът на ФБР за оплаквания от интернет престъпления  миналата година е получил почти 900 000 жалби с потенциални загуби на засегнатите над $ 12.5 милиарда. Цифрата може лесно да нарасне, тъй като експерти прогнозират годишен ръст от $ 2 милиарда на интернет измамите с генерирана чрез ИИ самоличност, Deepfakе и алгоритми за машинно обучение. В 2% от случаите измамните самоличности устояват дори на биометрична проверка

Според доклад на ФБР, измамите са концентрирани в ръцете на малък брой „специалисти”, които обикновено се захващат последователно с един бизнес. Изглежда, че Европа е най-нетолерантна към кибер-измамниците, със средно ниво на измамите 3.1% от всички извършени проверки на самоличност. Според проверките, най-често е атакувана френската лична карта.

Парадоксът е, че за да се защитят от подобни кражби, граждани и компании трябва да използват същите ИИ-инструменти, които са създали фалшивите им образи. Експерти казват, че най-добрата защита е бързото сигнализиране и сътрудничеството с регулатори и експерти по киберсигурност.

Някои големи банкови институции вече са внедрили такива инструменти, за да предотвратят финансови злоупотреби, включително измами, „потвърдени” с биометрична проверка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: